nieuws
Onderzoek naar nieuwe meetmethode parkinson goed van start
Nieuwe meetmethode
In het project ‘Meten van parkinsonsymptomen in het dagelijks leven’ testen de Universiteit Maastricht en de NFU (Nederlandse Federatie van Universitair medische centra) een nieuwe methode om parkinsonsymptomen in het dagelijks leven te meten. Deze nieuwe methode maakt gebruik van bewegingssensoren en digitale vragenlijsten op de smartphone.
Continue monitoring
Mensen met parkinson komen regelmatig naar de polikliniek voor controle. Tijdens deze controle beschrijven zij meestal hun klachten van de afgelopen week. Met de nieuwe meetmethode kunnen artsen en onderzoekers deze klachten continu monitoren. Zo ontstaat hopelijk een nauwkeuriger beeld van iemands klachten gedurende de dag.
Met dit project kijkt de Universiteit Maastricht of deze nieuwe meetmethode haalbaar is voor mensen met parkinson. Ook onderzoeken ze of de gegevens die verzameld worden bruikbaar zijn. Het uiteindelijke doel is om de nieuwe meetmethode te gebruiken om het effect van diepe hersenstimulatie en medicatie doorlopend te meten.
Enthousiaste deelnemers
In augustus 2018 zijn de eerste deelnemers aan dit onderzoek enthousiast van start gegaan. Het vinden van deelnemers uit de regio Maastricht ging erg goed. Dit heeft ervoor gezorgd dat maar liefst 15 van de 20 benodigde deelnemers al hebben deelgenomen! De universiteit verwacht dan ook dat de dataverzameling in de eerste maanden van 2019 voltooid is.
Resultaten
De resultaten van dit onderzoek volgen in 2019, we houden u op de hoogte!