Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Onderzoek naar oogproblemen bij parkinson bijna klaar

1 november 2019

De VIP-studie is een onderzoek naar oogproblemen bij de ziekte van Parkinson. De studie ging in januari 2017 van start en nu, twee jaar en negen maanden later, is de studie bijna afgerond. Hieronder lees je hoe het project is verlopen. 

Het doel van het project
Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen last krijgen van oogproblemen, maar hierover is nog niet zoveel bekend. Zo weten we bijvoorbeeld niet hoe vaak het precies voorkomt en wat de gevolgen zijn. Bovendien worden oogproblemen soms niet of te laat opgemerkt en vindt er geen behandeling plaats. Om hier verandering in te brengen voerden het Radboudumc, het OLVG, stichting ParkinsonFonds en de medische universiteit van Innsbruck in Oostenrijk een onderzoek uit naar de hoeveelheid en het type oogproblemen dat bij mensen met de ziekte van Parkinson voorkomt.

De onderzoeksopzet
Het onderzoek begon met het laten invullen van een korte vragenlijst over oogproblemen door zoveel mogelijk mensen met de ziekte van Parkinson. Een deel van de mensen die de vragenlijst invulden werd uitgenodigd voor de tweede fase van het onderzoek. Zij kwamen naar het Radboudumc voor neurologische testen en anderzijds een volledig oogheelkundig onderzoek.

Veel reacties op vragenlijst
De vragenlijst werd door maar liefst 848 mensen met parkinson en 250 mensen zonder parkinson ingevuld. Er deden in totaal 100 mensen met parkinson mee aan fase twee van het onderzoek, waarvan 30 mensen uit Nederland kwamen en de rest uit Oostenrijk (zij werden onderzocht in Innsbruck). De deelnemers vonden de neurologische testen en het oogheelkundig onderzoek vermoeiend, maar ook interessant omdat zij veel uitleg kregen. De onderzoekers willen iedereen die heeft bijgedragen hartelijk bedanken voor hun hulp bij het verkrijgen van meer kennis over oogproblemen bij de ziekte van Parkinson!

Resultaten binnenkort bekend
Het onderzoeksteam is op dit moment bezig met het publiceren van de resultaten in wetenschappelijk tijdschriften. Zodra de resultaten gepubliceerd zijn, delen ze ook graag via ParkinsonNEXT. We houden je op de hoogte!

Video’s over visuele stoornissen bij parkinson
Carlijn Borm, neuroloog in opleiding bij het Radboudumc, is een van de onderzoekers van de VIP-studie. Voor de Parkinson Vraagbaak van de Parkinson Op Maat-studie beantwoordde ze vier vragen over parkinson en visuele stoornissen.

Bekijk hieronder de eerste video of klik hier om naar alle video’s te gaan.

Inge Ruitenberg
Inge Ruitenberg
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT