Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Online training over werken met parkinson, werkt dat?

26 juni 2020

De JOBGRIP studie onderzoekt de invloed van een groepstraining op het werkvermogen en werkplezier van werkende mensen met parkinson. Door het coronavirus vindt de groepstraining sinds april online plaats. Lineke Verhoef, ergotherapeut bij Rijndam Revalidatie in het Erasmus MC én een van de JOBGRIP trainers, vertelt over de eerste ervaringen met het geven van een online training over werken met parkinson.

Hoe gaat de online training tot nu toe?
De training verloopt erg goed! Voorafgaand vonden we het toch wel spannend om de training online aan te bieden. We waren er niet zeker van of er via een online omgeving wel genoeg interactie tot stand kon komen en of de techniek ons niet in de steek zou laten. Tot nu toe wordt ons het tegendeel bewezen. Ook gastsprekers kunnen makkelijk aanschuiven.

Lukt het technisch gezien, zijn er problemen waar jullie tegenaan lopen?
Met de techniek gaat het eigenlijk hartstikke goed. Tot nu toe lukt het iedereen om in te loggen en heeft iedereen beeld en geluid. Wat we wel merken is dat een goede internetverbinding noodzakelijk is. Het kan dan helpen als de deelnemer op een andere plek in huis gaat zitten, daar waar het bereik van het internet het beste is. We hebben als regel dat alle microfoons uitstaan en als je iets wil zeggen je even je hand omhoog steekt. Dit geeft veel rust. Als alle microfoons aanstaan komt er toch veel ruis op de lijn, waardoor degene die spreekt minder goed verstaanbaar is. Een prima regel waar iedereen zich in kan vinden en waar men zich makkelijk aan kan houden.

Ook maken sommige deelnemers gebruikt een koptelefoon met microfoon. Dit kan de verstaanbaarheid verbeteren en zorgt er daarnaast voor dat je minder afgeleid raakt door geluiden van buitenaf. Des te beter kan men zich concentreren op de inhoud van de training.

Hoe vinden deelnemers het om de training online te volgen?
Tot nu toe zijn de deelnemers erg enthousiast. Men reageert actief op elkaar tijdens de training, maar ook daarbuiten is er in de groep mailcontact. Ook als we even een week geen bijeenkomst hebben, blijven we daardoor op de hoogte van elkaar.

Doordat de deelnemers veel inspraak hebben in de inhoud van de training (er liggen een paar bijeenkomsten vast wat betreft inhoud, de rest van de bijeenkomsten geven we vorm naar aanleiding van wat deelnemers aangeven) sluit de training ook goed aan bij ieders wensen en behoeftes.

Het feit dat de training nu online plaatsvindt vormt geen obstakel voor de deelnemers. Het biedt juist ook kansen! Zo hebben we deelnemers die best ver van Rotterdam vandaan wonen, die nu niet een lange reis hoeven te maken.

Hoe vinden jullie het als trainers om de training online te geven?
Het is leuk om de training online te geven en goed dat deze mogelijkheid er is. Al een aantal jaar werd er gesproken over de mogelijkheid van e-learning, online programma’s aanbieden en mensen op afstand volgen. In onze beroepspraktijk kwam dat alleen nog niet snel en goed van de grond. Als er iets is wat deze coronatijd heeft opgeleverd, is dat er in een korte tijd veel meer online mogelijk is!

Ook bestond er bij ons als trainers best wat koudwatervrees. Achteraf bleken dit allemaal beren op de weg te zijn geweest, die in de realiteit helemaal niet kloppen. Een training als deze kan goed online gegeven worden. Wel moeten we er rekening mee houden dat de interactie wat meer tijd kost. Voor ons betekent dit dat we heel bewuste keuzes maken in welke informatie we willen aanbieden tijdens de training en dit proberen zo concreet mogelijk te geven. Zo blijft er voldoende tijd over om met elkaar in gesprek te gaan.

Deze online mogelijkheid neemt niet weg dat we het ook nog steeds heel prettig vinden om mensen in real life te kunnen ontmoeten. Persoonlijk voelt het voor mij toch wel anders om de deelnemers via een beeldscherm te zien en te spreken, dan wanneer ik ze bij ons in het echt op de afdeling zou zien. Op de afdeling wordt er toch voorafgaand en na de bijeenkomst wat meer over koetjes en kalfjes gepraat. Hierdoor is er een iets informelere sfeer, leer je de deelnemers ook op een andere manier kennen. Ik merk dat we bij deze online groep eigenlijk gelijk to the point gaan. Wat niet per se fout is, maar wel anders.

Is een online training misschien iets voor de toekomst?
Vanuit mijn positieve ervaring zie ik deze online manier van training geven zeker ook voor de toekomst als optie! Het liefst geef ik deelnemers de keuze: wil men liever een online training volgen, dan wordt men ingedeeld in een online groep. Is er een voorkeur voor fysiek, dan komt men in een fysieke groep. Maar natuurlijk moeten we ook de resultaten van het onderzoek afwachten om te weten wat de impact van beide vormen van de training is en wat ervaringen zijn van deelnemers.

 

Inge Ruitenberg
Inge Ruitenberg
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT