Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Op ontdekkingsreis in onderzoeksland

21 juni 2019

Een artikel uit het Parkinson Magazine van de Parkinson VerenigingTed Huijboom doet mee aan twee projecten op ParkinsonNEXT: het project ‘Parkinson, licht en emotie’ en COGTIPS. Hij schreef hier een artikel over in het Parkinson Magazine van de Parkinson Vereniging van mei 2019.

Klik hier om het artikel te lezen

COGTIPS heeft inmiddels voldoende deelnemers gevonden, maar het project ‘Parkinson, licht en emotie‘ is nog op zoek naar deelnemers. Ted Huijboom schrijft hierover:

“Het onderzoek richt zich op de effecten van licht op emoties en slaap bij parkinson. Mensen met slaap- of stemmingsproblemen blijken te weinig (of op verkeerde momenten) te worden blootgesteld aan licht. Dat kan dus beter. Maar hoe de link tussen licht en symptomen precies ligt, is nog onbekend. Daarom dit onderzoek: wat is het effect van (verschillende kleuren) licht op emoties, hersenactiviteit en loopproblemen bij mensen met parkinson.

Het begint allemaal met een huisbezoek van twee alleraardigste onderzoekers (grote service!). Ze vragen je het hemd van het lijf en doen een paar testjes. Verder krijg je twee lichtsensoren (soort broche, op je kleding en je jas te dragen), een bewegingssensor (soort polshorloge) en een smartphone uitgereikt. Het onderzoek beslaat maar tien dagen; in die tijd draag je de broches en het horloge de hele dag. Op de smartphone staat maar één programma: een vragenlijst. Die meldt zich 6-8 keer per dag met een belletje (kun je uitzetten gelukkig). De vragen gaan over je gemoedstoestand, alertheid/vermoeidheid, dingen waarvan je genoot, naar uitkeek of tegenop zag, en natuurlijk ook over je fysieke gestel op dat moment. De eerste vragenlijst van de dag is wat uitgebreider; die gaat specifiek in op je slaappatroon van de afgelopen nacht.

Na 10 dagen wordt het onderzoek afgesloten met een bezoek aan het Spinoza Center (onderzoeksfaciliteit bij het AMC) voor alweer een paar vragenlijsten en een MRI-scan. Tijdens die scan doe je allerlei testjes met kleur en geluid. Onwijs leuk is dat! Als afsluiting zie je vier héél blije en dankbare onderzoekers (en een declaratieformulier voor reiskosten plus nog een vergoeding).

Ik vond het heel leuk en leerzaam om mee te doen aan dit onderzoek. Die broches vergeet je snel en van dat horloge merk je ook niks. Die vragenlijst maakte me bewust van hoe ik sliep en onder welke omstandigheden dat goed ging of juist niet. Een wijntje of twee heeft best effect! Tenslotte vind ik dat ik zoveel mogelijk zelf moet ondernemen om de kwaliteit van mijn leven als parkie te verbeteren. De resultaten van dit onderzoek dragen daar hopelijk veel aan bij!”

Wil jij het Nederlands Herseninstituut helpen met hun onderzoek naar parkinson, licht en emotie? Meld je hier aan!

Inge Ruitenberg
Inge Ruitenberg
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT