Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Op weg naar meer inzicht in de oorzaken van trillen

20 maart 2020

Het project ‘De oorzaak van trillen bij parkinson’ onderzoekt (de naam zegt het al) de oorzaken van trillen bij parkinson én kijkt naar de invloed van stress op trillen. Lees hieronder hoe het met dit interessante project gaat. 

30 deelnemers doen mee, nog 30 gezocht
In totaal zoeken de onderzoekers van dit project 60 deelnemers met de ziekte van Parkinson. Die worden verdeeld over twee groepen: mensen met en zonder tremor. Tremor is de medische term voor trillen. Op dit moment doen er 30 mensen mee. De onderzoekers zoeken nog ongeveer 15 mensen met parkinson die last hebben van trillen en ook nog 15 mensen met parkinson die geen last hebben van trillen.

De invloed van stress op trillen
Bij elke persoon die zich aanmeldt kijken de onderzoekers of hij of zij mee kan doen. Ze zoeken namelijk deelnemers met specifieke klachten. Dit is omdat ze denken dat de klachten die een persoon ervaart afhankelijk zijn van wat er in de hersenen gebeurt (lees hier meer over in dit interview met neuroloog en onderzoeker Rick Helmich). De onderzoekers denken bijvoorbeeld dat een hersensysteem dat betrokken is bij stress, het noradrenaline systeem, beïnvloedt of iemand wel of geen tremor heeft. Door twee groepen mensen te onderzoeken waarbij de ziekte van Parkinson zich op een heel verschillende manier uit, kunnen ze dit soort aannames testen.

Iedere persoon met parkinson is uniek
Het is op dit moment nog te vroeg om conclusies te trekken of de eerste resultaten te rapporteren. De onderzoekers zijn namelijk nog druk bezig met het verzamelen van onderzoeksgegevens. Wat ze op dit moment wel zeker weten is dat geen twee personen met de ziekte van Parkinson hetzelfde zijn. Dat zien ze namelijk tijdens de onderzoeksdagen. Iedereen heeft andere parkinsonklachten en die bepalen hoe iemand bepaalde situaties ervaart. Terwijl de onderzoeksdag voor de ene deelnemer goed te doen is, vinden andere deelnemers de dag intensief. Dit komt vaak door het aantal testen dat wordt afgenomen in combinatie met het uitstellen van de inname van parkinsonmedicatie tijdens het onderzoek. Een goede nachtrust vóór de meetdag kan het verschil maken en helpt de dag goed door te komen.

Over één aspect zijn de deelnemers het trouwens wel eens: meedoen aan het onderzoek is erg leerzaam. Of het nu gaat over de ziekte van Parkinson in het algemeen of hoe je eigen lichaam en klachten reageren op specifieke situaties: iedereen steekt er iets van op.

Meedoen?
Door mee te doen aan dit onderzoek help je mee aan meer inzicht in de oorzaken van trillen bij parkinson en draag je misschien bij aan de ontwikkeling van betere behandelingen. Wil je meer weten over deze studie of meedoen? Neem dan een kijkje op de projectpagina en meld je aan!

Inge Ruitenberg
Inge Ruitenberg
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT