Afgerond Dit project/onderzoek is afgerond

Park-in-Shape

  • Patiënten130
Startdatum: 02-01-2015
Einddatum: 06-01-2018

Wat houdt het project in?

Bij diverse ziekten is aangetoond dat sporten een gunstig effect heeft. Ook bij patiënten met een ziekte aan de hersenen, zoals de ziekte van Parkinson, zijn gunstige effecten van sporten beschreven. Het is echter niet bekend welke vorm van sporten het beste is en hoeveel je moet sporten voor een positief effect. In dit onderzoek worden daarom twee beweegprogramma’s onderzocht waarbij gebruik wordt gemaakt van nieuwe motivatie technieken.

 

081-layers
Park-in-Shape-img

Waarom dit project?

Ondanks de positieve berichten over de effecten van bewegen op de ziekte van Parkinson is er nog veel onduidelijk. Hoe groot is het effect en maakt het uit welk beweegprogramma je volgt? Is het echt een effect van het sporten of is het een placebo effect? Dit zijn een aantal vragen die de onderzoekers met dit onderzoek willen beantwoorden.

Group
Park-in-Shape-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Om de twee beweegprogramma’s te vergelijken worden de deelnemers door middel van een loting verdeeld in twee groepen. Na de loting hoor je aan welk programma je deelneemt. Deelname aan het onderzoek duurt 6 maanden.

Meedoen aan het onderzoek houdt in dat je:

  • 6 maanden lang minimaal drie keer per week sport volgens het toegewezen programma.
  • Thuis een plek te creëert om te sporten. Je volgt het programma namelijk vanuit huis. Je hebt ongeveer twee vierkante meter vloeroppervlakte nodig in een geventileerde ruimte.
  • Als je al andere sporten beoefent of fysiotherapie krijgt, vragen we je dit tijdens de onderzoeksperiode zoveel mogelijk op het hetzelfde niveau te blijven doen.
  • Geen andere NIEUWE sporten kunt gaan doen. U mag wel méér sporten binnen het toegewezen programma (bijvoorbeeld 4 of 5 keer i.p.v 3 keer).
  • Gebruik maakt van een elektronisch motivatie programma waarin je jouw eigen vorderingen kunt volgen. De benodigde apparatuur krijg je in bruikleen voor de duur van het onderzoek.
  • Twee keer naar het Radboudumc in Nijmegen komt voor metingen. Deze metingen duren ongeveer 5 uur inclusief koffie en lunchpauze.
  • Op de ochtend van je bezoek aan het Radboudumc geen medicatie inneemt. Neem de medicatie mee naar de afspraak. Als je zonder medicatie veel last hebt van parkinsonverschijnselen (zoals stijfheid of bevriezen), adviseren we je om iemand mee te nemen.
  • Na de bezoeken in het Radboud één set vragenlijsten invult.
011-user-2
Park-in-Shape-img

Wat heb ik eraan?

Sporten is gunstig voor de algemene gezondheid en verbetert je conditie en spierkracht. Dit onderzoek zal nieuwe inzichten verschaffen over de mogelijke gunstige effecten van bewegen op de klinische verschijnselen van de ziekte van Parkinson. Bij elke sport is er een kans op blessures en bij mensen met parkinson is de kans op vallen groter. Je wordt daarom tijdens de onderzoeksperiode begeleid door een coach (die tevens fysiotherapeut is). Je kunt hem of haar bellen als je klachten ervaart. Het programma waar je aan meedoet is zo ontwikkeld dat de kans op blessures of vallen zo klein mogelijk is. Tijdens het onderzoek blijf je gewoon onder behandeling bij je eigen neuroloog.

024-like
Park-in-Shape-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om op de hoogte gehouden te worden van andere onderzoeks- en innovatieprojecten.
aanmelden
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6 +31 24 361 4701