Afgerond Dit project/onderzoek is afgerond

Park-in-Shape

  • Patiënten130
Startdatum: 02-01-2015
Einddatum: 06-01-2018

Wat houdt het project in?

Bij patiënten met een ziekte aan de hersenen, zoals de ziekte van Parkinson, is aangetoond dat sporten een goede invloed heeft. Het is alleen niet bekend welke vorm van sporten het beste is en hoeveel je moet sporten voor een goed effect. In dit onderzoek worden twee beweegprogramma’s onderzocht waarbij gebruik wordt gemaakt van nieuwe motivatietechnieken.

Dit project is inmiddels afgerond, bekijk voor de resultaten het filmpje hiernaast!

Het project wordt vervolgd met het project STEPWISE: een onderzoek naar een app om meer te bewegen. Ga voor meer informatie naar de projectpagina van dit project.

 

081-layers

Waarom dit project?

Ondanks de positieve berichten over de invloed van bewegen op de ziekte van Parkinson is er nog veel onduidelijk. Hoe groot is de invloed en maakt het uit welk beweegprogramma je volgt? Is er echt een effect door het sporten of is het een placebo-effect? Dit zijn een aantal vragen die de onderzoekers met dit onderzoek willen beantwoorden.

Group
Park-in-Shape-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Om de twee beweegprogramma’s te vergelijken worden de deelnemers door middel van een loting verdeeld in twee groepen. Na de loting hoor je aan welk programma je deelneemt. Deelname aan het onderzoek duurt zes maanden.

Meedoen aan het onderzoek houdt in dat je:

  • Zes maanden lang minimaal drie keer per week sport volgens het toegewezen programma.
  • Thuis een plek creëert waar je kunt sporten. Je volgt het programma namelijk vanuit huis.
  • Gebruik maakt van een elektronisch motivatieprogramma waarmee je jouw eigen vorderingen kunt volgen. De benodigde apparatuur krijg je in bruikleen voor de duur van het onderzoek.
  • Twee keer naar het Radboudumc in Nijmegen komt voor metingen. Deze metingen duren ongeveer vijf uur inclusief een koffie en lunchpauze.
  • Op de ochtend van je bezoek aan het Radboudumc geen medicatie inneemt.
  • Na de bezoeken aan het Radboudumc één set vragenlijsten invult.
011-user-2
Park-in-Shape-img

Wat heb ik eraan?

Sporten is gunstig voor de algemene gezondheid en verbetert je conditie en spierkracht. Dit onderzoek geeft nieuwe inzichten over de mogelijke gunstige gevolgen van bewegen op de verschijnselen van de ziekte van Parkinson. Bij elke sport is er een kans op blessures en bij mensen met parkinson is de kans op vallen groter. Je wordt daarom tijdens de onderzoeksperiode begeleid door een coach die ook fysiotherapeut is. Het programma waar je aan meedoet is zo gemaakt dat de kans op blessures of vallen zo klein mogelijk is

024-like
Park-in-Shape-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

Dit project is inmiddels afgerond, maar wordt vervolgd met het project STEPWISE: een onderzoek naar een app om meer te bewegen. Ga voor meer informatie naar de projectpagina van dit project.
Naar STEPWISE
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6