Afgerond Dit project/onderzoek is afgerond

PARKGAME-II
Healthgame bewegings-
training voor parkinson

  • Patiënten25

Wat houdt het project in?

Met dit onderzoek wordt onderzocht of het spel ‘Toap Run’ de loop- en balansfuncties bij mensen met de ziekte van Parkinson kan verbeteren. Toap Run is ontwikkeld door Genious Healthcare uit Montpellier (in Frankrijk). Het spel traint op een interactieve manier de loop- en balansfuncties. De trainingen in dit spel zijn verhuld in een game, wat het plezier verhoogt. Dit leidt mogelijk tot meer betrokkenheid en misschien uiteindelijk tot betere resultaten. Hiernaast wordt onderzoek gedaan naar de kenmerken van de ziekte, kwaliteit van leven, spatio­temporele loopparameters (loopsnelheid, staplengte etc.) en de haalbaarheid van dit nieuwe spel.

Bekijk de video om te zien hoe het spel werkt!

105-compact-disc

Waarom dit project?

Achteruitgang van de loop- en balansfuncties vormen bij mensen met  de ziekte van Parkinson al in een vroeg stadium een probleem. In een later stadium komt het ook voor dat mensen plotseling niet meer kunnen lopen. Dit noemen we ‘Freezing of Gait’ en komt bij meer dan de helft van de mensen met parkinson voor. Deze problemen kunnen ervoor zorgen dat mensen (motorisch)beperkt worden, dat hun kwaliteit van leven afneemt en dat eventuele ziekenhuisopnames nodig zijn.

De therapeutische behandelingen die nu bestaan, werken redelijk goed. Deze behandelingen zijn alleen vaak gebonden aan een professional en/of kliniek. Parkinsonpatiënten kunnen deze behandelingen niet vanuit huis volgen. Een behandeling in de vorm van een serious game kan de motoriek mogelijk verbeteren. Daarnaast kan de game kostenbesparend werken en ingezet worden op grote schaal.

PARKGAME-II </br> Healthgame bewegings- </br>training voor parkinson-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Je krijgt als deelnemer toegang tot de serious game ‘Toap Run’. Dit spel kun je spelen via een computer of laptop. In dit spel rent een onderwerp door een landschap. Je moet ervoor zorgen dat je in een bepaald ritme obstakels ontwijkt. Hiermee worden jouw loop­ en balansfuncties getraind. Je speelt het spel 18 weken lang, drie keer per week. Het onderzoek wordt uitgevoerd in de vorm van een ‘randomised controlled trial’. Hierbij worden deelnemers willekeurig (‘random’) verdeeld over twee gelijke groepen. De eerste groep speelt Toap Run zes weken lang, drie keer per week met een bewegingselement (in totaal 4560 minuten). Vervolgens speelt deze groep het spel nogmaals twaalf weken. De tweede groep speelt de eerste zes weken het spel zónder bewegingselement. Deze groep mag vervolgens kiezen of zij het spel de volgende twaalf weken mét of zonder bewegingselement spelen. Als je in deze groep zit mag je in de periode van twaalf weken dus zelf bepalen of je het bewegingselement wel of niet gebruikt.

 

011-user-2
PARKGAME-II </br> Healthgame bewegings- </br>training voor parkinson-img

Wat heb ik eraan?

Je levert een bijdrage aan nieuwe behandelmogelijkheden voor de ziekte van Parkinson. Bovendien draag je bij aan onderzoek naar onder andere de kenmerken van de ziekte en kwaliteit van leven. Daarnaast kan het spel ervoor zorgen dat jouw eigen loop en balans verbeteren.

Shape
PARKGAME-II </br> Healthgame bewegings- </br>training voor parkinson-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten!
Aanmelden ParkinsonNEXT
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6