Actief Aanmelden is nu mogelijk

Parkinson Op Maat

  • Patiënten650
Startdatum: 7 sept 2017
Einddatum: n.n.b.
Bezoek website

Wat houdt dit project in?

Radboudumc, Radboud Universiteit, ParkinsonNet en life science bedrijf Verily zijn een onderzoek gestart onder 650 mensen met parkinson, om de symptomen en het verloop van de ziekte gedurende een periode van 2 jaar nauwkeurig te bestuderen. Het doel van de studie is om meer inzicht te krijgen in het ontstaan en verloop van de ziekte van Parkinson waardoor uiteindelijk in de toekomst betere, persoonlijke zorg kan worden gerealiseerd. Deze studie zal niet op individueel niveau uitspraken doen over het ontstaan en verloop van de ziekte maar de verzamelde gegevens worden samen geanalyseerd.

Het onderzoek maakt gebruik van state-of-the-art technieken, zoals geavanceerde moleculaire analyses, hersenscans en het gebruik van een onderzoekshorloge die verschillende soorten gegevens in de thuissituatie kunnen meten, zoals hartfuncties en het activiteitenniveau. Dit maakt een diepgaande analyse en karakterisering van de ziekte mogelijk. De onderzoekers verwachten vervolgens met alle verzamelde data een basis te leggen voor nieuwe behandelingen die helemaal op ieder individu kunnen worden toegesneden.

081-layers
Parkinson Op Maat-img

Waarom dit project?

De ziekte van Parkinson is ingewikkeld en de uiteenlopende symptomen en reacties op de behandelingen zijn voor iedereen anders. Op dit moment begrijpen we nog niet wat de oorzaak is van deze vaak opmerkelijke verschillen, waardoor behandelingen onvoldoende worden afgestemd op persoonlijke behoeften. Dit maakt het lastig om te voorspellen hoe de ziekte zich zal ontwikkelen en om per persoon de beste behandeling te bepalen. Zo wordt de behandeling onvoldoende afgestemd op uw persoonlijke kenmerken en is het mogelijk dat een man van 80 jaar dezelfde zorg ontvangt als een vrouw van 45 jaar. Om dit te verbeteren is onderzoek naar het ontstaan en het verloop van parkinson erg belangrijk.

081-layers

Wat wordt er van mij verwacht?

Metingen in het Radboudumc

Op de ochtend van de metingen in het Radboudumc neemt u uw normale ochtenddosis parkinsonmedicatie niet in. Breng deze medicatie mee naar uw afspraak in het Radboudumc. Zo kunnen we de ziekte goed beoordelen, zonder het onderdrukkende effect van de medicatie. Heeft u veel last van bijvoorbeeld stijfheid of bevriezen als u uw medicatie niet inneemt? Vraag dan of er iemand met u meegaat. Het eerste deel van het onderzoek duurt ongeveer 2 uur. Direct hierna kunt u uw ochtenddosis alsnog innemen. Het is niet schadelijk om uw medicatie op deze manier tijdelijk uit te stellen.

Metingen bij u thuis

Voor de metingen bij u thuis verwachten we het volgende van u: na ieder bezoek aan het Radboudumc vult u thuis binnen 4 weken een vragenlijst in die u na ieder bezoek van ons ontvangt. Daarnaast draagt u gedurende 2 jaar elke dag een onderzoekshorloge dat u van ons te leen krijgt. Iedere dag moet het horloge één uur aan de lader. Het horloge verstuurt de onderzoeksgegevens dan naar de database. Na afloop van het onderzoek levert u het onderzoekshorloge weer bij ons in.

081-layers
Parkinson Op Maat-img

Wat heb ik er aan?

Op de lange termijn kan het onderzoek waardevolle nieuwe inzichten opleveren voor mensen met parkinson. Door de grote omvang en de inzet van de nieuwste technologieën is de Parkinson Op Maat-studie een uniek onderzoek. En alleen met uw hulp kunnen we dit belangrijke onderzoek laten slagen.

081-layers
Parkinson Op Maat-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

Is bij u in de afgelopen 5 jaar de ziekte van Parkinson vastgesteld door een neuroloog en kunt u de Nederlandse taal voldoende begrijpen en lezen? Maakt u zich dan samen met 649 anderen sterk voor Parkinson Op Maat!
Deelnemen
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6 +31 24 361 4701