Afgerond Dit project/onderzoek is afgerond

Parkinson Op Maat

  • Patiënten650
Startdatum: 7 sept 2017
Einddatum: n.n.b.
Bezoek website

Wat houdt dit project in?

Het Radboudumc, de Radboud Universiteit, ParkinsonNet en life science bedrijf Verily zijn een onderzoek gestart onder 650 mensen met parkinson, om de ziekte gedurende een periode van 2 jaar nauwkeurig te bestuderen. Het doel van de studie is om meer inzicht te krijgen in het ontstaan en verloop van de ziekte van Parkinson waardoor in de toekomst betere, persoonlijke zorg kan worden gerealiseerd.

Het onderzoek maakt gebruik van state-of-the-art technieken, zoals geavanceerde hersenscans en een onderzoekshorloge dat verschillende soorten gegevens in de thuissituatie kan meten. Dit maakt een diepgaande analyse en karakterisering van de ziekte mogelijk. De onderzoekers hopen met alle verzamelde data uiteindelijk een basis te kunnen leggen voor nieuwe behandelingen die helemaal op het individu zijn toegesneden.

081-layers
Parkinson Op Maat-img

Waarom dit project?

De ziekte van Parkinson is ingewikkeld en de uiteenlopende symptomen zijn voor iedereen anders. Op dit moment begrijpen artsen nog niet wat deze grote verschillen veroorzaakt. Dit maakt het lastig om te voorspellen hoe de ziekte zich zal ontwikkelen en om per persoon de beste behandeling te bepalen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een man van 80 jaar dezelfde zorg ontvangt als een vrouw van 45 jaar. Om dit te verbeteren is onderzoek naar het ontstaan en het verloop van parkinson erg belangrijk.

081-layers

Wat wordt er van mij verwacht?

Als je meedoet aan dit onderzoek, dan kom je in twee jaar tijd drie keer naar het Radboudumc in Nijmegen voor verschillende metingen. Ook vragen de onderzoekers je om thuis vragenlijsten in te vullen en twee jaar lang een onderzoekshorloge te dragen.

Metingen in het Radboudumc

In het ziekenhuis nemen de assessoren van de Parkinson Op Maat-studie bloed af, meten ze jouw bloeddruk, maken ze een hartfilmpje, onderga je een hersenscan en beoordelen ze met verschillende motorische- en psychologische testen jouw parkinsonsymptomen. Daarnaast vragen ze je om tijdens het eerste en laatste bezoek hersenvocht te laten afnemen door middel van een ruggenprik. Deze meting is optioneel. Je kiest dus zelf of je dit wel of niet wilt.

Metingen bij jou thuis

Voor de metingen bij jou thuis verwachten de onderzoekers dat je na ieder bezoek aan het Radboudumc thuis binnen 4 weken een vragenlijst invult. Daarnaast draag je gedurende 2 jaar elke dag een onderzoekshorloge dat je te leen krijgt. Ten slotte vang je voorafgaand aan de bezoeken aan het Radboudumc je ontlasting op.

081-layers
Parkinson Op Maat-img

Wat heb ik er aan?

Deze studie doet geen uitspraken op individueel niveau, de verzamelde gegevens worden samen geanalyseerd. Op de lange termijn kan dit onderzoek waardevolle inzichten opleveren voor mensen met parkinson. Door de grote omvang en de inzet van de nieuwste technologieën is de Parkinson Op Maat-studie een uniek onderzoek. En alleen met jouw hulp kunnen de onderzoekers dit belangrijke onderzoek laten slagen.

081-layers
Parkinson Op Maat-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten.
Aanmelden
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6