Afgerond Dit project/onderzoek is afgerond

ParkinsonThuis

  • Patiënten-
  • Mantelzorgers-
Startdatum: 12 augustus 2015
Bezoek website

Wat houdt het project in?

De ParkinsonThuis studie is een vernieuwend onderzoek. Hierbij wordt met nieuwe technologie gekeken naar het dagelijks functioneren van mensen met de ziekte van Parkinson. In de thuissituatie kan doorlopend informatie worden verzameld. Denk hierbij aan kenmerken als trillen, hoe actief patiënten zijn en hoe goed zij slapen. Het verzamelen van deze informatie gebeurt door middel van draagbare apparaten, zoals een slim horloge met ingebouwde bewegingssensoren. 

081-layers
ParkinsonThuis-img

Waarom dit project?

De ziekte van Parkinson varieert sterk van patiënt tot patiënt en zelfs van uur tot uur. Hierdoor was het tot nu toe lastig voor zorgverleners en wetenschappers om een goed en gedetailleerd beeld te krijgen van het dagelijks functioneren van mensen met de ziekte van Parkinson. Nu wordt het echter mogelijk om kenmerken en andere belangrijke zaken continu bij te houden. Dit kan dankzij de ontwikkeling van zogenaamde “wearable sensors” zoals de smartwatch, maar ook de smartphone. Daarmee kan deze technologie voor een doorbraak zorgen in de ontwikkeling van de zorg van de toekomst. In de ParkinsonThuis studie worden deze nieuwe mogelijkheden gebruikt. De onderzoekers krijgen daardoor meer inzicht in het dagelijkse beloop van de ziekte van Parkinson en wat hier invloed op heeft.

 

105-compact-disc
ParkinsonThuis-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Deelnemers aan dit onderzoek krijgen ‘s ochtends een huisbezoek van twee onderzoekers. Daarbij worden een aantal draagbare apparaten bevestigd op verschillende plekken op het lichaam (onder andere beide enkels en polsen). Hiermee wordt informatie over de bewegingen verzameld. Een van de onderzoekers voert een aantal bewegingstestjes uit. De andere onderzoeker neemt het bezoek op met een videocamera. Belangrijk hierbij is dat de deelnemer de eerste ochtendmedicatie overslaat. Dan zijn de klachten door de ziekte van Parkinson namelijk duidelijk zichtbaar. Tijdens het bezoek wordt de medicatie alsnog ingenomen.

Na afloop van het huisbezoek draagt de deelnemer nog twee weken een horloge, halsketting en de eigen mobiele telefoon. Hierop wordt nog steeds informatie over de bewegingen verzameld. Ook wordt in die periode een dagboek bijgehouden. Hierin staat informatie over klachten die met Parkinson te maken hebben en bewegingsactiviteiten.

011-user-2
ParkinsonThuis-img

Wat heb ik eraan?

Door deel te nemen aan het onderzoek lever je een belangrijke bijdrage aan een vernieuwend onderzoek met nieuwe technologie. Je krijgt bovendien een uniek inzicht in jouw dagelijks functioneren en lichamelijke activiteit en een vergoeding van € 20,-.

 

024-like
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om op de hoogte te blijven van andere onderzoeks- en innovatieprojecten.
Aanmelden
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6