Actief Dit project/onderzoek is actief, maar aanmelden is niet meer mogelijk

De oorzaak van trillen bij parkinson

  • Patiënten60
Startdatum: 01-06-2019
Einddatum: 01-05-2021

Wat houdt dit project in?

Trillen, ook wel tremor genoemd, is een van de bekendste en meeste voorkomende symptomen van de ziekte van Parkinson. Met dit project probeert het Donders Instituut meer te weten te komen over trillen bij parkinson. Waarom hebben sommige mensen last van trillen, terwijl anderen er geen last van hebben? Waarom trilt de ene persoon erger dan de ander? En hoe kan het dat medicatie het trillen niet bij iedereen wegneemt? Om deze vragen te beantwoorden gaan de onderzoekers op zoek naar verschillen in de hersenen, en wordt voor elke deelnemer een eigen “parkinsontremor vingerafdruk” bepaald. Bij veel mensen wordt het trillen erger in stressvolle situaties. Daarom testen de onderzoekers ook hoe stress het trillen beïnvloedt.

081-layers
De oorzaak van trillen bij parkinson-img

Waarom dit project?

De ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt door een dopaminetekort in de hersenen. Dit tekort kan behandeld worden met het medicijn levodopa. Bij veel mensen met parkinson heeft levodopa maar weinig effect op het trillen. Er zijn aanwijzingen dat niet alleen dopamine, maar ook het stresshormoon noradrenaline een rol speelt bij trillen. Dit kan misschien verklaren waarom sommige mensen met parkinson wel trillen en andere niet, en waarom medicatie niet bij iedereen even goed tegen trillen helpt. Dit project draagt bij aan meer inzicht in de oorzaken van trillen bij parkinson. In de toekomst levert dit mogelijk nieuwe behandelingen op.

105-compact-disc
De oorzaak van trillen bij parkinson-img

Wat wordt er van mij verwacht?

In deze studie worden mensen met tremor vergeleken met mensen die geen tremor ervaren. Als je tremor hebt kom je als deelnemer op twee dagen voor een onderzoek van vier uur naar het Donders Instituut in Nijmegen (op loopafstand van het Radboudumc). Als je geen last hebt van tremor hoef je maar één keer voor een onderzoek van vier uur naar het Donders Instituut te komen. Reiskosten worden vergoed.

De onderzoeksdag

Tijdens het onderzoek lig je ongeveer één uur in de MRI-scanner om je hersenactiviteit te meten. In de scanner krijg je onder andere een denkopdracht. Het trillen van je armen wordt met elektroden (plakkers) op de onderarm gemeten. Als je tremor hebt, neem je eenmalig het medicijn propranolol in. De onderzoekers kijken of jouw tremor hierdoor verminderd. Propranolol heeft bijna nooit bijwerkingen. Hiernaast vul je een aantal vragenlijsten in. Let op: medicatie die je gebruikt voor de ziekte van Parkinson mag je een aantal uur voor het onderzoek niet innemen. Hierdoor kunnen jouw parkinsonsymptomen tijdelijk verergeren.

011-user-2
De oorzaak van trillen bij parkinson-img

Wat heb ik er aan?

Meedoen aan dit onderzoek heeft geen directe voordelen. Wel help je mee aan meer inzicht in de oorzaken van trillen bij parkinson en draag je misschien bij aan de ontwikkeling van betere behandelingen.

024-like

Kan ik meedoen?

Voor dit onderzoek worden 60 mensen gezocht met de ziekte van Parkinson:

  • 30 mensen met tremor
  • 30 mensen zonder tremor

Je kunt meedoen aan dit onderzoek als je dagelijks last hebt van een zichtbare rusttremor van minstens één arm, of als je nooit een tremor hebt gehad (ook als je jouw medicijnen niet inneemt).

Group
De oorzaak van trillen bij parkinson-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

Er zijn voldoende deelnemers gevonden voor dit project, daarom is aanmelden niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten!
AANMELDEN PARKINSONNEXT
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6