Actief Dit project/onderzoek is actief, maar aanmelden is niet meer mogelijk

PEARL-PD: Zorg op maat voor loopproblemen bij parkinson

  • Patiënten100
Startdatum: 06-01-2020
Einddatum: 06-01-2021

Wat houdt het project in?

Het PEARL-PD project wil meer te weten komen over de manieren die mensen met parkinson gebruiken om problemen met lopen te omzeilen. Dit soort manieren worden ook wel compensatiestrategieën genoemd. Het onderzoek vindt plaats in een echt “looplab” (zie video).

De onderzoekers kijken in het looplab hoe deelnemers normaal gesproken lopen en hoe het lopen gaat als ze bepaalde compensatiestrategieën gebruiken. Zo hopen ze erachter te komen welke compensatiestrategieën goed werken voor welke mensen en waarom. Met als uiteindelijke doel: zorg op maat voor mensen met parkinson die last hebben van loopproblemen.

081-layers

Waarom dit project?

Problemen met lopen komen vaak voor bij de ziekte van Parkinson. Uit een eerder onderzoek kwam naar voren dat mensen met parkinson veel creatieve, zelf bedachte manieren gebruiken om hun loopproblemen te omzeilen. Bijvoorbeeld lopen op het ritme van een metronoom, of een bal stuiteren tijdens het lopen. Niet elke compensatiestrategie werkt bij iedereen op dezelfde manier. Wat voor de ene persoon goed werkt, kan bij de ander juist voor meer loopproblemen zorgen.

Door hier onderzoek naar te doen, hopen de onderzoekers het makkelijker te maken om voor iedereen een geschikte en werkende strategie te vinden.

Bij dit project hoort ook een vragenlijstonderzoek (fase 1). Lees hier meer over op deze pagina.

105-compact-disc
PEARL-PD: Zorg op maat voor loopproblemen bij parkinson-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Als je meedoet aan dit project kom je eenmalig naar het Radboudumc in Nijmegen. Voorafgaand aan de onderzoeksdag vul je thuis een aantal vragenlijsten in. Tijdens de onderzoeksdag wordt er een neurologisch onderzoek gedaan en doe je een aantal looptesten.

De looptesten bestaan uit zeven blokken, waarbij je telkens drie minuten rondloopt op een soort catwalk. Hierbij mag je een wandelstok gebruiken. Tijdens het eerste blok loop je zoals je gewend bent te lopen, zonder het toepassen van een compensatiestrategie. Tijdens de overige zes blokken pas je steeds een andere compensatiestrategie toe. Je ontvangt vóór elk blok uitleg over deze compensatiestrategie en je kunt oefenen onder begeleiding van de onderzoeker.

011-user-2

Wat heb ik er aan?

Je krijgt als deelnemer aan dit onderzoek zes verschillende compensatiestrategieën aangeleerd. Als één of meer compensatiestrategieën voor jou blijken te werken, kunnen jouw loopproblemen verminderen. Je kunt deze compensatiestrategieën na het onderzoek namelijk blijven toepassen in je dagelijks leven. Hiernaast help je mee aan het verbeteren van de zorg voor mensen met parkinson en loopproblemen.

Group
PEARL-PD: Zorg op maat voor loopproblemen bij parkinson-img

De illustraties zijn gemaakt door Marina Noordegraaf, die zelf ook de ziekte van Parkinson heeft. ©Verbeeldingskr8 a.k.a. Sparks

Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten!
AANMELDEN PARKINSONNEXT
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6