Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

PRIME deelt eerste resultaten

26 maart 2024

Het vijfde PRIME-jaar is inmiddels aangebroken. Met het PRIME-onderzoek willen de onderzoekers van het Radboudumc beter begrijpen welke zorg- en behandelvormen goed werken voor mensen met parkinson en hun naasten, en ook kijken naar hoe zorg voor parkinson verschilt in verschillende regio’s in Nederland. 

Het PRIME project verstuurt elke drie maanden een nieuwsbrief. In dit bericht worden al deze nieuwsbrieven verzameld. De laatste nieuwsbrief, uit maart 2024, gaat over de eerste resultaten van het onderzoek.

Zo delen ze onder andere dat de jongste PRIME-deelnemer 26 jaar is, en de oudste 91. Uit de vragenlijsten blijkt dat er gemiddeld vier verschillende zorgverleners bij één persoon met parkinson betrokken zijn. Het vaakst zijn dat de neuroloog, parkinsonverpleegkundige, fysiotherapeut, huisarts, ergotherapeut, logopedist en diëtist. Het overgrote merendeel van de deelnemers, 96% geeft de totale parkinsonzorg een ruim voldoende: 7,5. Ze zijn dus behoorlijk tevreden over hun zorg.

Verschillende symptomen
Uit PRIME blijkt dat mannen en vrouwen met parkinson soms andere symptomen hebben. Vrouwen met de ziekte van Parkinson ervaren bijvoorbeeld meer angst en een slechtere regulatie van lichaamstemperatuur. Dit houdt in dat ze het vaker ongewenst te warm of te koud hebben. Daarentegen hadden mannen met de ziekte van Parkinson over het algemeen een slechter geheugen en denkvermogen.

PRIME verstuurt nog twee jaar lang vragenlijsten.

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT