Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

PRIME-onderzoek bekijkt invloed slaapproblemen

23 augustus 2022

Het PRIME-onderzoek is bezig met haar derde vragenlijst. Met het PRIME-onderzoek willen de onderzoekers van het Radboudumc beter begrijpen welke zorg- en behandelvormen goed werken voor mensen met parkinson en hun naasten. Met als doel de zorg voor iedereen met parkinson(isme) nog verder te verbeteren. 

Het PRIME project verstuurt elke drie maanden een nieuwsbrief. In dit bericht op de ParkinsonNEXT website worden al deze nieuwsbrieven verzameld. In de laatste nieuwsbrief, uit augustus 2022, vertelde PRIME-onderzoeker Lisanne Dommershuijsen over de gevolgen die slaapproblemen kunnen hebben op de kwaliteit van leven van mensen met parkinson.

Slaapstoornissen
‘Slaapproblemen komen bij veel mensen met de ziekte van Parkinson voor en hebben een grote invloed op het dagelijks leven. Deze slaapproblemen variëren van overmatige slaperigheid overdag tot specifieke slaapstoornissen.’

‘Een van die slaapstoornissen wordt in verband gebracht met een slechtere slaapkwaliteit en geestelijke gezondheid bij mensen met de ziekte van Parkinson.’ Dit heeft ook invloed op hun partners, die minder goed slapen of zelfs verwondingen oplopen door de wilde bewegingen (slaan, schoppen) van hun partner tijdens de slaap.

Dommershuijsen: ‘Met de kennis die door het PRIME-onderzoek wordt verzameld over de gevolgen van de slaapproblemen, kunnen uiteindelijk behandelingen worden ontwikkeld om de problemen die door een slaapstoornis worden veroorzaakt te verminderen, en zo de kwaliteit van leven te vergroten.’

Meer weten?
Benieuwd naar ander nieuws vanuit het PRIME-project? Lees hier de voorgaande nieuwsbrieven terug. In die nieuwsbrieven worden ook de resultaten van het PRIME-onderzoek uitgelegd zodra deze beschikbaar zijn.

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT