Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

PRIME wordt verlengd!

6 maart 2023

Het PRIME-onderzoek gaat twee jaar langer door. Met het PRIME-onderzoek willen de onderzoekers van het Radboudumc beter begrijpen welke zorg- en behandelvormen goed werken voor mensen met parkinson en hun naasten. Met als doel de zorg voor iedereen met parkinson(isme) nog verder te verbeteren. 

De onderzoekers willen twee jaar langer door met PRIME, omdat het onderzoek een succes is. Door PRIME hebben ze nu een goed beeld van hoe de huidige parkinsonzorg wordt ervaren. Door het onderzoek weten ze ook nog beter hoe verschillend mensen met parkinson met hun ziekte omgaan, hoe belangrijk samenwerking tussen zorgverleners is, en wat de belasting voor de naasten van mensen met parkinson is. Aanvankelijk zouden de deelnemers in 2023 hun laatste PRIME-vragenlijst krijgen, maar nu hopen de onderzoekers dat de deelnemers nog langer mee willen doen.

Belangrijk
De twee extra onderzoeksjaren zullen de onderzoekers meer inzicht geven in de verschillen in de zorg voor mensen met parkinson in Nederland. Zo heeft de Covid-crisis de afgelopen jaren gezorgd voor vertraging bij het uitvoeren van de verbeteringen in de parkinsonzorg in de PRIME-regio. Omdat PRIME de invloed van deze zorgverbeteringen onderzoekt, is het belangrijk dat ze nog twee jaar langer door kunnen gaan.

Deelnemen aan de extra twee onderzoeksjaren is niet verplicht, maar wordt door de onderzoekers wel ontzettend op prijs gesteld. De PRIME-deelnemers zullen het komende jaar benaderd worden met de vraag of ze mee willen doen. Als ze ‘ja’ zeggen, krijgen ze ook in 2024 en 2025 nog een PRIME vragenlijst toegestuurd.

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT