Afgerond Dit project/onderzoek is afgerond

Aanbevelingen voor de organisatie van multidisciplinaire zorg

Startdatum: 01-01-2017
Einddatum: 30-06-2018

Wat houdt het project in?

Het doel van dit project is om een op de praktijk gebaseerde richtlijn (practice-based guideline) te ontwikkelen waarin aanbevelingen staan voor de organisatie van multidisciplinaire zorg voor de ziekte van Parkinson.

Multidisciplinaire zorg houdt in dat zorgverleners vanuit verschillende disciplines samenwerken. Voor het opstellen van de aanbevelingen wordt een vragenlijst naar 20 neurologen verstuurd die werkzaam zijn in verschillende internationale expertisecentra op het gebied van de ziekte van Parkinson.

Concept aanbevelingen

Aan de hand van de resultaten en een consensus meeting met deze neurologen, worden ‘concept aanbevelingen’ ontwikkeld. De neurologen bespreken deze aanbevelingen met de paramedici in hun multidisciplinaire team. Daarnaast worden drie patiëntenorganisaties betrokken om feedback te geven op de conceptaanbevelingen. Aan de hand van deze feedbackronde worden de uiteindelijke aanbevelingen opgesteld.

081-layers
Aanbevelingen voor de organisatie van multidisciplinaire zorg-img

Waarom dit project?

Voor optimale zorg voor patiënten met de ziekte van Parkinson is een multidisciplinaire aanpak belangrijk. Dit omvat zowel farmacologische als niet-farmacologische interventies. Er is echter geen richtlijn beschikbaar waarin staat hoe multidisciplinaire zorg moet worden georganiseerd. Het doel van dit project is daarom om een practice-based richtlijn te ontwikkelen voor de organisatie van multidisciplinaire zorg bij de ziekte van Parkinson.

Shape
Aanbevelingen voor de organisatie van multidisciplinaire zorg-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Neurologen worden gevraagd een vragenlijst in te vullen en vervolgens gezamenlijk de ‘concept aanbevelingen’ te bespreken. Vervolgens bespreken de neurologen deze concept aanbevelingen in hun multidisciplinaire team. Drie betrokken patiëntenorganisaties geven  feedback op de concept aanbevelingen.

Group
Aanbevelingen voor de organisatie van multidisciplinaire zorg-img

Wat heb ik eraan?

Het doel van dit project is om een praktisch hulpmiddel te ontwikkelen om de organisatie van multidisciplinaire zorg voor mensen met de ziekte van Parkinson te verbeteren.

024-like
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten!
Aanmelden ParkinsonNEXT
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6