Wat houdt het project in?
De ADAPT op maat-studie is een onderzoek van het Radboudumc in samenwerking met het Amerikaanse gezondheidstechnologiebedrijf Verily Life Sciences. Het doel van deze studie is meer inzicht krijgen in het lichamelijk functioneren in het dagelijks leven van mensen met een chronische aandoening. Het onderzoek richt zich specifiek op mensen met de ziekte van Parkinson en mensen met COPD. De onderzoekers willen de resultaten van verschillende looptesten in de fysiotherapiepraktijk vergelijken met de resultaten van deze looptesten in de thuisomgeving.
Voor de metingen in de fysiotherapiepraktijk zijn de onderzoekers op zoek naar enthousiaste fysiotherapeuten. De metingen thuis worden uitgevoerd door de patiënt zelf.
Waarom dit project?
Goed lichamelijk functioneren is van belang voor het uitvoeren van alledaagse activiteiten en draagt bij aan de kwaliteit van leven van mensen met chronische aandoeningen. We meten het lichamelijk functioneren door verschillende testen uit te voeren in de fysiotherapiepraktijk of in het ziekenhuis. Het blijkt echter dat deze manier van meten niet altijd even betrouwbaar is. Dit komt doordat het een momentopname is en doordat iedere zorgverlener het anders kan beoordelen. Hiernaast blijkt dat mensen in een klinische omgeving soms extra hun best doen, waardoor dit geen goed beeld geeft van hoe het thuis gaat.
Om een completer en mogelijk betrouwbaarder beeld te krijgen van het lichamelijk functioneren in het dagelijks leven willen de onderzoekers van de ADAPT op maat-studie kijken of het mogelijk is om looptesten uit te voeren in de thuissituatie met behulp van draagbare sensoren. Dit zou zorgverleners in de toekomst kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in hun patiënten en betere zorg op maat te leveren.
Wat wordt er van mij verwacht?
Als je meedoet als fysiotherapeut begeleid je deelnemers gedurende een periode van vijftien weken. In deze periode voer je per deelnemer vier klinische assessments uit in jouw eigen praktijk. Het afnemen van één assessment duurt ongeveer twee uur. De deelnemers dragen tijdens de assessments diverse draagbare sensoren, waaronder het Verily onderzoekshorloge.
Ter voorbereiding bezoek je een bijeenkomst in jouw regio, samen met een aantal andere deelnemende fysiotherapeuten. In een dagdeel leer je om de klinische assessments uit te voeren. Ook krijg je uitleg over de studieprocedures en leer je over de werking en het gebruik van de draagbare sensoren. Tot slot krijg je uitleg over het datamanagementsysteem Baseline.
Fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de ziekte van Parkinson volgen hiernaast nog een online scholing (Engelstalig) voor het afnemen van de MDS-UPDRS. Dit is een test die de symptomen van de ziekte van Parkinson in kaart brengt en een belangrijk onderdeel van de klinische assessments.
Klik hier om meer te lezen over wat meedoen als fysiotherapeut inhoudt.
Wat heb ik er aan?
Meedoen heeft een aantal voordelen:
- Je ontvangt gratis online en klassikaal scholing over de klinische assessments met diverse looptesten, de werking van diverse draagbare sensoren en het datamanagementsysteem Baseline.
- Je ontvangt een ruime vergoeding per deelnemende patiënt.
- Indien gewenst vermelden we de naam van jouw praktijk op deze projectpagina.
Kan ik meedoen?
De onderzoekers zijn op zoek naar 50 fysiotherapeuten: 25 gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson en 25 gespecialiseerd in COPD. De voorkeur van de onderzoekers gaat uit naar twee fysiotherapeuten per praktijk: één gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson en één in COPD. Dus als je zelf parkinsonpatiënten ziet en een collega hebt die COPD-patiënten ziet, nodigen de onderzoekers jullie van harte uit om samen mee te doen aan de ADAPT op maat-studie. Meld je echter ook zeker aan als je geen collega hebt die COPD-patiënten ziet, maar zelf wel enthousiast bent.
Heb je vragen over het project? Stuur deze dan naar: adapt@radboudumc.nl