Afgerond Dit project/onderzoek is afgerond

Freezing onderzoeken met infraroodlicht

  • Patiënten25
  • Mantelzorgers25
Startdatum: 23-09-2019
Einddatum: 23-09-2021

Wat houdt het project in?

We begrijpen nog niet goed wat er in de hersenen gebeurt wanneer mensen met de ziekte van Parkinson freezing (ongewilde blokkades tijden het lopen) ervaren. Met dit onderzoek wil de Radboud Universiteit hersensignalen tijdens freezing meten. Het meten van hersensignalen gebeurt met een techniek die gebruik maakt van infraroodlicht. Met infraroodlampjes kunnen onderzoekers door de schedel heen kijken zonder dat je hier iets van voelt of merkt. Je kan infraroodlicht bijvoorbeeld terugvinden in het rode lichtje van je afstandsbediening. Maar bij dit onderzoek wordt het dus gebruikt om de hersenactiviteit te meten. Bijzonder, toch?

Bekijk het filmpje hiernaast om een beeld te krijgen van dit interessante project! Let op: dit filmpje is opgenomen vóór het coronavirus. De onderzoekers houden nu natuurlijk rekening met alle geldende maatregelen.

081-layers

Waarom dit project?

Freezing is het gevoel dat de voeten kortdurend zijn vastgeplakt aan de vloer. Je kunt er last van krijgen wanneer je bijvoorbeeld een draaibeweging maakt of door een deuropening loopt. De bestaande behandelingen voor freezing werken nog onvoldoende. Om betere behandelingen te ontwikkelen, is het belangrijk om goed te begrijpen wat er in de hersenen gebeurt tijdens freezing. Het meeste onderzoek naar hersenactiviteit tijdens freezing gebeurt met scanners waarin mensen stil moeten liggen. Maar dan ervaren zij natuurlijk geen freezing zoals tijdens het lopen. In dit onderzoek willen onderzoekers hersensignalen meten met infraroodlicht terwijl mensen echt rondlopen en freezing ervaren, net zoals in het dagelijkse leven.

105-compact-disc
Freezing onderzoeken met infraroodlicht-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Je komt als deelnemer eenmalig naar de Radboud Universiteit in Nijmegen voor een onderzoek van ongeveer 3 tot 3,5 uur. Tijdens een looptest word je gevraagd op en neer door een gang te lopen. Hierbij zul je ook geregeld door een smalle deuropening lopen en een halve draai maken. Dit kan freezing uitlokken. Tijdens de looptest draag je een zogenaamde fNIRS-muts  (zie de foto hiernaast) die met behulp van infraroodlicht jouw hersensignalen meet. De looptest bestaat uit 4 blokken van ongeveer 6,5 minuten. Tussen elk blok mag je zo veel rust nemen als je nodig hebt. De rest van de tijd ben je bezig met het invullen van vragenlijsten.

Het onderzoek wordt uitgevoerd als de spiegel van parkinsonmedicatie in het bloed laag is. De onderzoekers vragen je hiervoor om de ochtendmedicatie (voor de ziekte van Parkinson) op de dag van het onderzoek niet in te nemen. Dit kan jouw parkinsonklachten voor een korte tijd verergeren, maar is verder zonder risico’s. Na het onderzoek kan je je medicatie gewoon weer innemen. De parkinsonklachten nemen dan weer af naar hun normale niveau.

De onderzoekers houden zich natuurlijk aan alle geldende maatregelen rondom het coronavirus.
011-user-2
Freezing onderzoeken met infraroodlicht-img

Wat heb ik er aan?

Door mee te doen aan dit project draag je bij aan het vergroten van de kennis over freezing bij de ziekte van Parkinson. Je reiskosten worden vergoed.

024-like

Kan ik meedoen?

Je kunt meedoen aan dit project als je de ziekte van Parkinson hebt en minstens twee keer per dag freezing ervaart. Weet je niet zeker of je last hebt van freezing? Bekijk dan eens deze video.

Je kan niet meedoen aan dit project als:

  • Je een parkinsonisme hebt.
  • Je een andere aandoening hebt die jouw looppatroon negatief beïnvloedt, bijvoorbeeld ernstige gewrichtsklachten bij ernstige artrose.
  • Je in het verleden een hersenoperatie hebt gehad (hierbij horen ook DBS of thalamotomie).
  • Je in het verleden een grote beroerte, hersenbloeding of hersentumor hebt gehad.
  • Je niet in staat bent om 150 meter te lopen zonder hulpmiddel zoals een rollator of wandelstok.
  • Je niet in staat bent om zonder hulp een halve draai rond je as te maken.
  • Je niet in staat bent om 10 seconden te lopen zonder freezing te ervaren.
  • Je ernstige stoornissen in het denkvermogen hebt (cognitieve stoornissen).

Overweeg je om mee te doen aan dit project, maar twijfel je of je voldoet aan de genoemde voorwaarden? Meld je gerust aan, een van de onderzoekers kan samen met jou beoordelen of je mee kunt doen.

Deelnemers zonder parkinson gezocht
Voor dit project zijn ook deelnemers nodig die niet de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme hebben en geen freezing ervaren. Zo kunnen de hersensignalen van mensen met parkinson worden vergeleken met de hersensignalen van mensen zonder parkinson.

Heeft jouw partner, familielid of vriend(in) van ongeveer dezelfde leeftijd interesse om mee te doen aan het onderzoek? Laat dit dan zeker weten aan één van de onderzoekers. De testen kunnen plaatsvinden op dezelfde dag (voor en na de lunch), of op een andere dag.

Group
Freezing onderzoeken met infraroodlicht-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten!
Aanmelden ParkinsonNEXT
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6