Actief Aanmelden is nu mogelijk

Stress bij parkinson: Wat is het effect van een mindfulness training?

  • Patiënten130
Startdatum: 01-02-2023
Einddatum: 01-01-2026

Wat houdt het project in?

Met dit project willen onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen de effecten van kortdurige en langdurige stress op de ziekte van Parkinson in kaart brengen. De onderzoekers willen kijken of het volgen een mindfulness training (Mindfulness based cognitive therapy; een behandeling die gericht is op de leefstijl) stress kan verminderen. Bij de mindfulness training horen lichamelijke en mentale oefeningen onder begeleiding van een trainer. Ook leren deelnemers manieren om in het dagelijks leven beter met stress om te gaan, bijvoorbeeld door te leren om met een vriendelijke, niet-oordelende blik naar henzelf en hun situatie te leren kijken. De onderzoekers kijken ook of de mindfulness training positieve effecten kan hebben op de klachten van de ziekte van Parkinson.

De mindfulness training duurt twee maanden en wordt aangeboden in het Centrum voor Mindfulness in het Radboudumc in Nijmegen. Om goed in de gaten te houden hoe de stressklachten en de ziekte van Parkinson elkaar beïnvloeden, worden alle deelnemers gedurende 1 jaar gevolgd. Op die manier kunnen de onderzoekers zien of de behandeling op de korte en lange termijn kan helpen om met stress om te gaan, en of er ook na verloop van tijd effecten van de training (in de hersenen) terug te zien zijn. De effecten van de behandeling worden onderzocht door middel van hersenscans, metingen die wat zeggen over ontstekingsreacties in het lichaam en verschillende vragenlijsten.

081-layers

Waarom dit project?

Op dit moment is er helaas geen medicijn dat de ziekte van Parkinson kan afremmen of genezen. Hierdoor is er meer belangstelling gekomen voor behandelingen waarbij geen medicijnen worden gebruikt. Welke aanvullende behandelingen het beste werken voor de ziekte van Parkinson is echter nog niet bekend.

Een behandeling die zich richt op stress is veelbelovend, omdat steeds meer onderzoek laat zien dat stress parkinsonklachten doet toenemen. Zo laat onderzoek uit het Radboudumc zien dat een symptoom als trillen minder wordt als stressgebieden in de hersenen geremd worden.

Met dit project willen de onderzoekers aan de ene kant de effecten van stress op de ziekte van Parkinson te begrijpen, en aan de andere kant kijken of een mindfulness training een goede behandeling tegen stress en parkinsonklachten kan zijn. Bovendien kan dit onderzoek nieuwe inzichten geven over parkinson. Die inzichten zijn belangrijk, omdat ze in de toekomst ook kunnen helpen om nieuwe behandelingen te ontwikkelen.

Shape
Stress bij parkinson: Wat is het effect van een mindfulness training?-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Als je meedoet kom je in 12 maanden 3 keer naar het Donders instituut in Nijmegen voor een testdag. De eerste afspraak vindt plaats aan het begin van het onderzoek, de tweede afspraak na 2 maanden en de derde afspraak 12 maanden na de eerste afspraak. Bij de eerste en laatste afspraak wordt ook een MRI scan van je hersenen gemaakt.

Na de eerste afspraak word je ingeloot in één van twee groepen. Eén groep krijgt tussen afspraak 1 en 2 een mindfulness training. Die bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur plus één dag. De andere groep mag de training na afloop van het onderzoek (na 12 maanden) volgen. In de loop van de 12 maanden zijn er ook een aantal momenten waarop de onderzoekers je vragen om thuis vragenlijsten in te vullen.

Hoe vaak je tijdens het onderzoek naar Nijmegen moet komen, hangt dus af van de groep waar je ingeloot wordt. Word je ingeloot in de groep die de mindfulness training gaat volgen? Dan word je gevraagd om 3 keer voor een onderzoeksdag en om 9 keer (elke week gedurende 2 maanden) voor de mindfulness training naar Nijmegen te komen. In totaal dus 12 keer. Word je ingeloot in de groep die tijdens het onderzoek de mindfulness training niet volgt? Dan vragen de onderzoekers je om 3 keer voor een onderzoeksdag naar Nijmegen te komen. Je mag de mindfulness training na afloop van het onderzoek (na 12 maanden) alsnog gaan volgen, als je dat wilt.

Group
Stress bij parkinson: Wat is het effect van een mindfulness training?-img

Wat heb ik eraan?

Door deel te nemen aan het onderzoek help je mee aan het verkrijgen van nieuwe kennis over de effecten van stress op de ziekte van Parkinson. Deze kennis kan in de toekomst nieuwe behandelingen mogelijk maken. Verder krijg je door de deelname de gelegenheid om een nieuw behandelprogramma gratis te volgen dat mogelijk gunstige effecten heeft op de ziekte van Parkinson, hetzij direct (als je daarvoor ingeloot wordt) of na 12 maanden.

024-like
Stress bij parkinson: Wat is het effect van een mindfulness training?-img

Kan ik meedoen?

Om mee te kunnen doen aan het onderzoek moet je de ziekte van Parkinson hebben. Je diagnose mag maximaal tien jaar geleden gesteld zijn. Als je korter geleden gediagnosticeerd hebt is dat dus ook goed.

Je kunt niet meedoen aan het onderzoek als je ook andere neurologische ziektes hebt (zoals een beroerte, epilepsie, dementie), als je metaal in je lichaam hebt (zoals een pacemaker, DBS, of een insulinepompje), als je angstig bent in kleine ruimtes (claustrofobie), of als je zwanger bent.

Of je verder geschikt bent om mee te doen aan het onderzoek, gaan de onderzoekers bekijken aan de hand van een korte vragenlijst die je thuis kunt invullen. Deze vragenlijst ontvang je van de onderzoekers nadat je je hebt aangemeld via de knop ‘Meld je aan’ onderaan deze projectpagina.

011-user-2
Stress bij parkinson: Wat is het effect van een mindfulness training?-img
081-layers
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit onderzoek? Meld je aan!
Meld je aan
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6