Actief Dit project/onderzoek is actief, maar aanmelden is niet meer mogelijk

Lichttherapie bij parkinson

  • Patiënten30
Startdatum: 1 nov 2017
Einddatum: n.n.b.

Wat houdt dit project in?

In dit onderzoek van het Radboudumc wordt onderzocht of de biologische klok te beïnvloeden is. Dit doen de onderzoekers door gericht op bepaalde tijdstippen gekleurd licht toe te dienen. Het toedienen van gekleurd licht gebeurd met behulp van een bril met rode of blauwe glazen.

De betekenis van beide kleuren wordt geheim gehouden. Daardoor heeft dit geen invloed heeft op de uitkomst van het onderzoek. Tijdens drie bezoeken aan het Radboudumc kijken de onderzoekers welk effect het gekleurde licht heeft op de slaap en op een aantal andere kenmerken, zoals depressieve klachten en bewegen.

081-layers
Lichttherapie bij parkinson-img

Waarom dit project?

Bij de ziekte van Parkinson is bekend dat veranderingen aanwezig zijn in de biologische klok die zich in de hersenen bevindt en verantwoordelijk is voor het dag-nachtritme. Door deze veranderingen raakt het normale dagritme verstoord. Daardoor ook de slaap, maar ook andere zogenaamde niet-motorische verschijnselen van de ziekte. Bij dit laatste kun je denken aan somberheidsklachten en het geheugen. Met dit onderzoek hopen de onderzoekers de biologische klok te kunnen beïnvloeden door gericht op bepaalde tijdstippen licht toe te dienen. Wanneer het duidelijker is of de lichttherapie bij de ziekte van Parkinson werkt, kan hier in de toekomst beter op gelet worden tijdens de gewone behandeling van mensen met de ziekte van Parkinson. Dan kunnen specifieke behandelprotocollen worden ontwikkeld.

105-compact-disc
Lichttherapie bij parkinson-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Er wordt van jou verwacht dat je twee weken lang, dagelijks, tweemaal per dag gedurende een uur de door het onderzoek gegeven bril draagt. Daarnaast kom je als deelnemer driemaal voor twee uur naar Nijmegen om deel te nemen aan de onderzoeken. Tot slot verwachten de onderzoekers dat je een slaapdagboek bijhoudt.

011-user-2
Lichttherapie bij parkinson-img

Wat heb ik er aan?

Deelname aan dit onderzoek kent voor jou persoonlijk geen directe voordelen. Wel draag je met jouw deelname bij aan nuttige nieuwe kennis over lichttherapie bij de ziekte van Parkinson. Daarnaast zullen jouw reiskosten voor het reizen naar het Radboudumc in Nijmegen en weer terug naar huis worden vergoed.

024-like
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om op de hoogte gehouden te worden van andere onderzoeks- en innovatieprojecten.
Deelnemen
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6