Actief Aanmelden is nu mogelijk

Loopproblemen bij parkinson

 • Patiënten165
Startdatum: 1-1-2024

Wat houden de projecten in?

Om de behandeling van loopproblemen bij de ziekte van Parkinson te kunnen verbeteren doet het Radboudumc veel onderzoek. De resultaten passen ze meteen toe in de praktijk. Momenteel zijn ze op zoek naar deelnemers voor drie studies die draaien om loopproblemen bij parkinson.

Je kunt je aanmelden voor één van de drie onderzoeken, of voor meerdere.

 1. Onderzoek naar compensatiestrategieën
  Compensatiestrategieën zijn manieren die mensen met parkinson gebruiken om hun loopproblemen te verbeteren. De meest gebruikte vormen zijn ‘interne cueing’ (tellen tijdens het lopen, bijvoorbeeld) en ‘externe cueing’ (lopen op een hoorbaar ritme, zoals een metronoom). In dit onderzoek wordt gekeken waarom de ene strategie goed werkt bij sommige mensen met parkinson, en bij anderen niet. Ook wordt gekeken wat het langdurige effect van het gebruiken van de compensatiestrategie is.
 2. Onderzoek naar de behandeling van angst en stress bij bevriezen van lopen
  Bevriezen van lopen gaat vaak samen met angst en stress, wat het bevriezen kan verergeren. De onderzoekers gaan kijken of een praktische behandeling de angst en stress rondom bevriezen van lopen kan verminderen. Tijdens het onderzoek krijgen deelnemers een behandeling van vier sessies gericht op het verminderen van angst en stress bij bevriezen van lopen.
 3. Onderzoek naar de beste manier om bevriezen van lopen uit te lokken in de spreekkamer
  Om bevriezen van het lopen zo goed mogelijk te behandelen, kan het voor een arts of verpleegkundige nuttig zijn als ze weten hoe ze bevriezen van het lopen kunnen uitlokken. Mensen met parkinson met dit symptoom lopen in het ziekenhuis echter vaak beter dan thuis. In dit onderzoek kijken de wetenschappers daarom naar of een combinatie van korte looptests bevriezen van lopen kan uitlokken.

 

081-layers
Loopproblemen bij parkinson-img

Waarom deze projecten?

Loopproblemen behoren tot een van de meest hinderlijke symptomen van de ziekte van Parkinson. Het type en ernst van het loopprobleem verschilt per persoon en per situatie. Bij sommige mensen met parkinson zijn de loopproblemen subtiel, bijvoorbeeld het maken van kleinere passen, terwijl andere mensen met parkinson last kunnen hebben van ‘bevriezen’ tijdens het lopen. Hierbij hebben ze het gevoel dat de voeten vastgeplakt zitten aan de grond.

 

105-compact-disc
Loopproblemen bij parkinson-img

Wat wordt er van mij verwacht?

 1. Als je aan het onderzoek naar compensatiestrategieën meedoet, kom je tussen de 1 en 3 keer naar het Radboudumc in Nijmegen voor looptests.
 2. Als je meedoet aan het onderzoek naar de behandeling van angst en stress bij bevriezen van het lopen krijg je een behandeling van vier sessies. Twee sessies vinden online plaats, en twee bij de deelnemers thuis.
 3. Als je meedoet aan het onderzoek naar de beste manier om bevriezen van het lopen uit te lokken in de spreekkamer kom je twee keer naar het Radboudumc in Nijmegen voor een aantal korte looptests.
011-user-2
Loopproblemen bij parkinson-img

Wat heb ik er aan?

Door mee te doen aan dit onderzoek, draag je bij aan de kennis over loopproblemen bij parkinson. Met deze kennis kunnen deze problemen beter behandeld worden. Ook leer je in de onderzoeken mogelijk manieren om beter om te gaan met je loopproblemen.

024-like
Loopproblemen bij parkinson-img

Kan ik meedoen?

Voor elk van de drie onderzoeken zijn mensen met parkinson nodig. Elk onderzoek heeft daarnaast nog aparte voorwaarden voor de deelnemers:

 1. Als je mee wilt doen aan het onderzoek naar compensatiestrategieën moet je loopproblemen hebben die je als hinderlijk ervaart.
 2. Als je mee wilt doen aan het onderzoek naar de behandeling van angst en stress bij bevriezen van het lopen moet je dagelijks last hebben van bevriezen van lopen. Angst of stress verergert bij jou het bevriezen van het lopen.
 3. Voor het onderzoek naar de beste manier om bevriezen van het lopen uit te lokken in de spreekkamer moet je bevriezen van het lopen ervaren.

Twijfel je of je mee kunt doen aan de studies? Of heb je andere vragen? Stuur dan een bericht naar onderzoekers Cindel Albers en Gijs Vissers (cindel.albers@radboudumc.nl en gijs.vissers@radboudumc.nl). Je kunt ze ook bellen op 024-366 84 26.

Group
Loopproblemen bij parkinson-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meld je dan nu aan om mee te doen aan één van de onderzoeken van het Loopproblemen-project! Na aanmelden nemen de onderzoekers contact met je op, en kun je aangeven aan welk van de drie onderzoeken je mee wilt doen.
Aanmelden Loopproblemen-project
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6