Afgerond Dit project/onderzoek is afgerond

OPTIMIST-studie

  • Patiënten83
Startdatum: 1 mrt 2017
Einddatum: 31 dec 2020
Bezoek website

Wat houdt dit project in?

Bij sommige mensen met parkinson werken medicijnen na verloop van tijd minder goed. Deze mensen kunnen in aanmerking komen voor een DBS-operatie (diepe hersenstimulatie), maar dit werkt niet bij iedereen. Soms kan een DBS-operatie bepaalde klachten zelfs verslechteren. Daarom moet er goed over de keuze voor DBS worden nagedacht.

Het is handig en belangrijk om te kunnen voorspellen wie de grootste kans heeft om voordeel te hebben van een DBS-operatie. Op dit moment wordt dit uitgezocht tijdens een ziekenhuisopname. Dit geeft een inschatting van het te verwachten effect,  maar kost veel tijd en energie. Ook geeft het geen compleet beeld, omdat de persoon met parkinson niet thuis is, in zijn of haar natuurlijke omgeving. Het doel van dit project is om de selectie van mensen met parkinson die in aanmerking komen voor een DBS-operatie te verbeteren.

081-layers
OPTIMIST-studie-img

Waarom dit project?

Met dit project hopen de onderzoekers een andere mogelijkheid voor de ziekenhuisopname te vinden door de bewegingen van mensen met parkinson te onderzoeken in hun natuurlijke omgeving. Ook hopen ze erachter te komen welke factoren verslechtering na DBS veroorzaken, om zo díe mensen te kunnen selecteren die het meeste baat hebben bij de operatie.

105-compact-disc

Wat wordt er van mij verwacht?

Als deelnemer aan dit project doorloop je de standaard screening voor DBS, wat inhoudt dat je een aantal vragenlijsten invult en wordt onderzocht in het ziekenhuis. Ook wordt er een hersenfilmpje (EEG) gemaakt. Extra bij dit project is het dragen van een horloge met bewegingssensor om jouw bewegingen thuis te beoordelen. Dit horloge draag je een week lang.

Eén jaar na de DBS-operatie word je opnieuw uitgenodigd om vragenlijsten in te vullen en word je nog een keer in het ziekenhuis onderzocht om te kijken of de operatie invloed op jouw bewegingen heeft gehad. Ook draag je het horloge nog eens een week lang.

011-user-2
OPTIMIST-studie-img

Wat heb ik eraan?

Als je meedoet aan dit project heb je daar zelf geen voordeel van. Wél draag je bij aan het ontwikkelen van kennis over het proces rondom een DBS-operatie. Je helpt bij het verbeteren van de selectie van toekomstige DBS-kandidaten, die mogelijk niet meer in het ziekenhuis opgenomen hoeven te worden.

024-like
Fill 1
Shape

Meedoen?

Je kunt je niet zelf aanmelden voor dit project. Jouw eigen neuroloog kan je verwijzen naar het Leids Universitair Medisch Centrum of naar het Medisch Spectrum Twente (in Enschede) voor DBS screening en deelname aan dit project. Op de hoogte gehouden worden van andere onderzoeks- en innovatieprojecten? Meld je nu aan voor ParkinsonNEXT!
Aanmelden
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6