Actief Dit project/onderzoek is actief, maar aanmelden is niet meer mogelijk

Parkinson Leefstijl Keuzehulp – Mensen met parkinson en naasten

  • PatiëntenZoveel mogelijk
  • MantelzorgersZoveel mogelijk
Startdatum: 01-09-2022
Einddatum: 01-06-2023

Wat houdt het project in?

In dit project werken onderzoekers van het Radboudumc samen met ParkinsonNL en het ZorgKeuzeLab om een keuzehulp te ontwikkelen voor behandelingen die zich richten op leefstijl. Een leefstijlbehandeling helpt mensen om hun leefstijl aan te passen. Onder leefstijl verstaat men bijvoorbeeld voeding en sporten.

De toekomstige keuzehulp kan mensen met parkinson helpen om een bewezen effectieve leefstijlbehandeling te kiezen die bij hen past.

Ook willen de onderzoekers ondersteuning bieden bij het maken van een plan voor het uitvoeren van de leefstijlbehandeling in het dagelijks leven.

In deze eerste fase van het onderzoek wordt een behoefteonderzoek uitgevoerd. Door middel van een vragenlijst halen de onderzoekers informatie op over wat mensen met parkinson en hun naasten van de huidige informatie over leefstijlbehandelingen vinden, en wat er beter kan.

081-layers
Parkinson Leefstijl Keuzehulp – Mensen met parkinson en naasten-img

Waarom dit project?

Hoewel uit eerder onderzoek al bekend is dat leefstijlbehandelingen die zich richten op bewegen en voeding positieve effecten hebben op bepaalde symptomen van de ziekte van Parkinson, is het niet eenvoudig om leefstijl te veranderen. Dit geldt voor iedereen, maar voor mensen met de ziekte van Parkinson misschien nog wel meer. De onderzoekers ontwikkelen de Parkinson leefstijl keuzehulp om mensen met parkinson te informeren en te ondersteunen bij het kiezen van een leefstijlbehandeling, en hen te helpen een gezonde leefstijl vol te houden.

Shape
Parkinson Leefstijl Keuzehulp – Mensen met parkinson en naasten-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Als persoon met parkinson of naaste van iemand met parkinson word je gevraagd om één keer een vragenlijst in te vullen. Op deze manier willen de onderzoekers een beeld krijgen van wat mensen met parkinson en hun naasten van de huidige informatie over leefstijl en leefstijlbehandelingen vinden. Ze zijn ook benieuwd naar hoe dit beter zou kunnen. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer tien minuten.

Group
Parkinson Leefstijl Keuzehulp – Mensen met parkinson en naasten-img

Wat heb ik eraan?

Door de vragenlijst in te vullen draag je bij aan de ontwikkeling van de parkinson leefstijl keuzehulp. Door de informatie die de onderzoekers met de vragenlijsten ophalen, kunnen ze de keuzehulp ontwerpen aan de hand van de wensen en behoeftes van zowel mensen met Parkinson, mantelzorgers als zorgverleners. Zo komen ze samen tot een hulpmiddel dat toegevoegde waarde heeft voor mensen met parkinson, hun naasten, en parkinson zorgverleners.

024-like
Parkinson Leefstijl Keuzehulp – Mensen met parkinson en naasten-img

Kan ik meedoen?

Ben je iemand met parkinson, of een naaste van iemand met parkinson? Klik hieronder op vragenlijst om direct naar de vragenlijst te gaan.

011-user-2
Parkinson Leefstijl Keuzehulp – Mensen met parkinson en naasten-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten!
Aanmelden ParkinsonNEXT
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6