Afgerond Dit project/onderzoek is afgerond

Parkinson, Licht en Emotie

  • Patiënten20
Startdatum: 16-8-2017
Einddatum: 1-1-2020

Wat houdt het project in?

Het is nauwelijks bekend of licht de hersenactiviteit bij mensen met de ziekte van Parkinson beïnvloedt. Daarom wil het Nederlands Herseninstituut onderzoeken hoe mensen met de ziekte van Parkinson reageren op veranderingen in de sterkte van licht. Blootstelling aan licht kan een aantrekkelijke andere mogelijkheid zijn voor behandeling van niet-motorische kenmerken (zoals verlichting van slaap- en stemmingsproblemen) en motorische kenmerken.

Group
Parkinson, Licht en Emotie-img

Waarom dit project?

Voldoende licht is nodig om goed te kunnen zien, maar licht heeft ook invloed op ons slaap-waakritme en onze stemming. Mensen met de ziekte van Parkinson hebben vaker last van slaap- en stemmingsproblemen. Blootstelling aan licht kan dat mogelijk verbeteren, wat vervolgens ook weer gunstig kan zijn voor problemen met bewegen.

Dit onderzoek draagt bij aan het verkrijgen van kennis over het effect van licht op mensen met de ziekte van Parkinson. De kennis die de onderzoekers opdoen kan worden toegepast om slimme brillen of ‘smartglasses’ te ontwikkelen. Deze moeten op de juiste tijd van de dag de juiste hoeveelheid extra licht geven om het functioneren te verbeteren.

105-compact-disc
Parkinson, Licht en Emotie-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Je krijgt als deelnemer een huisbezoek waar je uitleg krijgt over de 10-daagse thuismeting. Tijdens dit bezoek krijg je twee lichtsensoren en één activiteitssensor. De onderzoekers leggen uit waar de sensoren voor zijn en hoe je ze gaat gebruiken. Gedurende de 10-daagse meting wordt er verwacht dat je de sensoren op je kleding en om je pols draagt. Tijdens deze dagen vul je een aantal keer per dag een korte vragenlijst in die ongeveer vier minuten duurt.

Naast het huisbezoek,  bezoek je één keer het Spinoza Centrum in Amsterdam. In dit bezoek lig je maximaal één uur in de MRI-scanner. Het bezoek duurt in totaal ongeveer twee uur.

081-layers
Parkinson, Licht en Emotie-img

Wat heb ik er aan?

Je krijgt een vergoeding van €110,- voor het onderzoek. Ook je reiskosten worden vergoed. Hiernaast lever je een bijdrage aan wetenschappelijke kennis. Deze kennis helpt in de toekomst mogelijk bij het ontwikkelen van behandelmethoden voor slaap-, stemmings- en loopproblemen bij mensen met de ziekte van Parkinson.

024-like

Kan ik meedoen?

Voor dit onderzoek zoeken we mensen met de ziekte van Parkinson die ouder dan 40 jaar zijn. Je kunt niet meedoen aan dit onderzoek als je een ingewikkelde vorm van medicatie gebruikt. Ook kun je niet deelnemen als je  last hebt van overdreven trillingen of ernstige beperkingen van het zicht ervaart. Daarnaast is het belangrijk dat je de afgelopen maand niet naar een andere tijdzone hebt gereisd en/of werkzaam bent in nacht- of ploegendiensten.

Overweeg je om mee te doen aan dit onderzoek maar twijfel je of je voldoet aan de genoemde criteria? Meld je gerust aan, een van de onderzoekers kan samen met jou beoordelen of je aan de criteria voldoet.

081-layers
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten!
Aanmelden ParkinsonNEXT
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6