Actief Dit project/onderzoek is actief, maar aanmelden is niet meer mogelijk

Parkinson In Toom

  • Patiënten50
  • Mantelzorgers50

Wat houdt dit project in?

Parkinson In Toom onderzoekt waarom symptomen van de ziekte van Parkinson steeds ernstiger worden. Door middel van hersenscans en verschillende (neurologische) testen probeert Parkinson In Toom te achterhalen of compenserende hersengebieden een rol spelen in de langzame verslechtering. Ook wordt gekeken of er hersengebieden zijn die het verslechteren van symptomen juist kunnen remmen.

Group
Parkinson In Toom-img

Waarom dit project?

Veel parkinsonpatiënten merken dat de symptomen die zij ervaren steeds ernstiger worden. Waardoor dit komt is grotendeels onbekend. Bij de ziekte van Parkinson speelt de hersenstof dopamine een belangrijke rol. Onderzoek toont echter aan dat een tekort aan dopamine niet per se samengaat met de verslechtering van symptomen. Patiënten met een groot dopaminetekort ervaren soms milde klachten, terwijl patiënten met minder dopaminetekort juist meer klachten ervaren. Daarom denken de onderzoekers van Parkinson In Toom dat ook hersengebieden die niet direct afhankelijk zijn van dopamine een belangrijke rol spelen en dan met name de hersengebieden die een compenserende rol spelen. Wellicht zorgen deze hersengebieden ervoor dat de symptomen mild blijven, terwijl het dopaminetekort toeneemt. Als dit inderdaad zo blijkt te zijn, kunnen artsen de behandeling van parkinson mogelijk richten op deze hersengebieden.

105-compact-disc
Parkinson In Toom-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Parkinson In Toom zoekt deelnemers met én zonder de ziekte van Parkinson.

Deelnemers met de ziekte van Parkinson

Parkinson In Toom maakt gebruik van de hersenscans die gemaakt worden voor de Parkinson Op Maat-studie. Daarom kunnen mensen met parkinson alleen meedoen met Parkinson In Toom als zij al meedoen aan de Parkinson Op Maat-studie.

De hersenscans voor Parkinson Op Maat worden gemaakt terwijl je jouw parkinsonmedicatie gebruikt. Als aanvulling hierop komen deelnemers aan Parkinson In Toom één keer extra naar het Donders Instituut (Kapittelweg 29, Nijmegen) voor een bezoek van ongeveer 3,5 uur. Dit bezoek vindt ‘s ochtends plaats. Het verschil met de scans voor Parkinson Op Maat is dat Parkinson In Toom je vraagt om de ochtenddosis van jouw parkinsonmedicatie niet in te nemen. Ook worden er verschillende (neurologische) testen afgenomen. De onderzoekers van Parkinson In Toom begeleiden je bij het stoppen van de medicatie en na de metingen kun je jouw medicatie zoals gebruikelijk innemen.

De onderzoekers vergelijken vervolgens de scans met medicatie (van Parkinson Op Maat) met de scans zonder medicatie (van Parkinson In Toom).

Deelnemers zonder ziekte van Parkinson

Deelnemers zonder de ziekte van Parkinson komen tweemaal naar het Donders Instituut (Kapittelweg 29, Nijmegen), met een tussenliggende periode van 2 jaar. Ook deze bezoeken duren ongeveer 3,5 uur en bevatten hersenscans en (neurologische) testen. De reiskosten worden vergoed.

081-layers
Parkinson In Toom-img

Wat heb ik eraan?

Zelf heb je geen direct voordeel van deelname aan dit onderzoek. Wel verwacht Parkinson In Toom dat dit onderzoek waardevolle inzichten oplevert in de oorzaken van verslechterende symptomen bij de ziekte van Parkinson. Dit zou in de toekomst kunnen leiden tot nieuwe manieren om de ziekte van Parkinson te behandelen.

024-like

Kan ik meedoen?

Parkinson In Toom zoekt 50 mensen met en 50 mensen zonder de ziekte van Parkinson. Je kunt meedoen als je:

  • 40 jaar of ouder bent
  • Goed in staat bent Nederlands te lezen en begrijpen

Aanvullende voorwaarden voor mensen met parkinson:

  • Diagnose parkinson is minder dan vijf jaar geleden gesteld door een neuroloog.
  • Een volledige hersenscan binnen de Parkinson op Maat-studie voltooid.

Je kunt niet meedoen als je geen hersenscan kunt laten maken, bijvoorbeeld door metalen voorwerpen in het bovenlichaam of een pacemaker.

011-user-2
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten!
Aanmelden ParkinsonNEXT
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6