Actief Dit project/onderzoek is actief, maar aanmelden is niet meer mogelijk

ParkinsonThuis II

  • Patiënten200

Wat houdt het project in?

In deze studie van het Radboudumc en Philips Research wordt onderzocht hoeveel mensen met de ziekte van Parkinson in het dagelijks leven bewegen en hoe vaak ze vallen. Dit doen de onderzoekers door gebruik te maken van een speciaal horloge en twee mobiele applicaties (apps) op je telefoon. De deelnemers dragen de sensor en gebruiken de mobiele applicaties een jaar lang.

Let op: je kunt ook meedoen als je geen mobiele telefoon hebt. Dan draag je alleen de sensor en maak je gebruik van een dagboek.

081-layers

Waarom dit project?

Er is nog niet veel bekend over hoe het thuis met mensen met de ziekte van Parkinson gaat. De onderzoekers van deze studie willen daarom graag informatie verzamelen over hoeveel mensen met parkinson in het dagelijks leven bewegen en hoe vaak ze vallen. Uiteindelijk willen de onderzoekers kijken of de informatie over beweging en vallen in het dagelijks leven de behandeling van fysiotherapeuten kan verbeteren en meer persoonsgericht kan maken. Dit doen ze in een vervolgonderzoek dat na dit onderzoek zal plaatsvinden.

105-compact-disc
ParkinsonThuis II-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Sensor en apps of dagboek
Wanneer je meedoet aan dit onderzoek, draag je thuis een jaar lang een speciaal horloge. Dit horloge bevat sensoren die automatisch informatie verzamelt over lichamelijke activiteit en valincidenten. Ook gebruik je twee apps op je mobiele telefoon voor het verzamelen van extra informatie over valincidenten en medicijngebruik. Al deze informatie kun je zelf inzien. Als je geen smartphone hebt, maak je gebruik van de draagbare sensor en een dagboek.

Hiernaast houden alle deelnemers zeven dagen een dagboek bij over hun slaap.

Metingen bij jou thuis
Hiernaast komen de onderzoekers één keer bij jou thuis langs voor een onderzoeksafspraak. Tijdens deze afspraak zal de onderzoeker een aantal vragen aan je stellen (bijvoorbeeld over je diagnosedatum en medicijngebruik). Daarna zal hij/zij een aantal vragenlijsten afnemen om in kaart te brengen hoe vaak je thuis valt en of je slaapproblemen hebt. Tot slot worden er een aantal testjes afgenomen om te meten hoe het lopen gaat en hoe jouw balans is. De onderzoeker vraagt je bijvoorbeeld om een aantal keer op te staan uit een stoel, een stukje te lopen en op je tenen te staan. Vervolgens krijg je de halsketting en de apps of het dagboek.

Op de foto hiernaast zie je de apps die gebruikt worden, klik hier om de foto groter te bekijken.

081-layers
ParkinsonThuis II-img

Wat heb ik er aan?

Door mee te doen aan dit onderzoek verzamel je gegevens waarmee onderzoekers meer inzicht krijgen in het dagelijks verloop van de ziekte van Parkinson. On de app op je mobiele telefoon kun je de informatie die je zelf hebt ingevoerd over valincidenten, medicijninname en lichamelijke activiteiten terugkijken. Ook kun je de informatie bekijken die door de draagbare sensor is vastgelegd. De betrouwbaarheid van deze metingen moet wel nog onderzocht worden.

081-layers
ParkinsonThuis II-img

Kan ik meedoen?

De onderzoekers zoeken mensen met parkinson die in de afgelopen 6 maanden zijn gevallen. Daarnaast is het handig als je in het bezit bent van een eigen mobiele telefoon (Android of iPhone), maar je kunt ook meedoen als je geen mobiele telefoon hebt.

081-layers
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten.
Aanmelden voor project 'ParkinsonThuis II'
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6