Actief Dit project/onderzoek is actief, maar aanmelden is niet meer mogelijk

Spraakmotoriek bij de ziekte van Parkinson

  • Patiënten20
  • Mantelzorgers20
Startdatum: 15-02-2023
Einddatum: 01-06-2023

Wat houdt het project in?

In dit project onderzoeken wetenschappers van de Rijkuniversiteit Groningen hoe mensen met de ziekte van Parkinson hun spraak plannen en aanpassen tijdens het praten. Ze kijken hiervoor naar zowel de spraak zelf (dat wat we horen) als naar spraakarticulatie (dat wat we zien, zoals lip-, tong- en kaakbewegingen). Ze zijn hard op zoek naar enthousiaste deelnemers, zowel met de ziekte van Parkinson als zonder.

081-layers
Spraakmotoriek bij de ziekte van Parkinson-img

Waarom dit project?

Veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben last van spraakproblemen. Zo praten zij bijvoorbeeld te zacht en kunnen zij zich moeilijk verstaanbaar maken. Spraakproblemen kunnen leiden tot communicatieproblemen en mensen met de ziekte van Parkinson kunnen zich daarom soms eenzaam en gefrustreerd voelen. Terwijl we al veel weten over spraakproblemen bij de ziekte van Parkinson, weten we nog maar weinig over de oorzaken. Met de methode die de onderzoekers in hun project gebruiken hopen ze meer te weten te komen over de oorzaken van spraakproblemen bij de ziekte van Parkinson, zodat ze met deze nieuwe kennis in de toekomst spraaktherapie kunnen verbeteren.

Shape
Spraakmotoriek bij de ziekte van Parkinson-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Het onderzoek is verspreid over twee sessies waarbij elke sessie in totaal ongeveer 2 uur duurt. De sessies vinden plaats in het centrum van Groningen of bij de deelnemers in de buurt (alleen voor mensen woonachtig in de regio’s Groningen, Drenthe en Friesland). In de eerste sessie worden er enkele luistertesten gedaan, en meten de onderzoekers je tongbewegingen met een echoscopie-apparaat. In de tweede sessie plaatsen ze sensoren op je tong, lippen en kaak, en meten ze je spraakbewegingen terwijl je een koptelefoon draagt.

Group
Spraakmotoriek bij de ziekte van Parkinson-img

Wat heb ik eraan?

Als je meedoet lever je een bijdrage aan de kennis over spraak bij de ziekte van Parkinson en spraaktherapie in de toekomst. Nadat je twee sessies hebt afgerond krijg je afgerond €40 uitbetaald. Eventuele reiskosten worden vergoed.

024-like
Spraakmotoriek bij de ziekte van Parkinson-img

Kan ik meedoen?

De onderzoekers zijn op zoek naar 20 mensen met de ziekte van Parkinson die geen diepe hersenstimulatie (DBS) hebben ondergaan. Ze zoeken ook 20 controlesprekers (bijvoorbeeld mantelzorgers), om de resultaten mee te vergelijken.

011-user-2
Spraakmotoriek bij de ziekte van Parkinson-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten!
Aanmelden
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6