Actief Dit project/onderzoek is actief, maar aanmelden is niet meer mogelijk

Spraakproblemen bij de ziekte van Parkinson

  • Patiënten30
  • Mantelzorgers30
Startdatum: feb 2018
Bezoek website

Wat houdt dit project in?

Veel mensen met parkinson hebben last van spraakproblemen. Met dit project proberen de Rijksuniversiteit Groningen, Macquarie University en IDEALAB hier meer over te weten te komen. In de eerste fase van het project kijken de onderzoekers naar de invloed van het medicijn Levodopa op de uitspraak van taal en naar de invloed van vermoeidheid op de uitspraak van taal. De resultaten hiervan gebruiken ze vervolgens voor de tweede fase van het project, waarbij ze de beweging van de lippen, tong en kaak volgen tijdens het spreken. Dit doen ze met een zogenaamde ‘articulograaf’, een apparaat dat beweging meet door middel van sensoren die ze rondom de mond plakken.

081-layers
Spraakproblemen bij de ziekte van Parkinson-img

Waarom dit project?

Praten is wat mensen met elkaar verbindt. Wanneer het spreken onduidelijk of zelfs onverstaanbaar wordt, heeft dit veel invloed op de kwaliteit van leven. Tot nu toe werd spraakonderzoek vaak gedaan met behulp van microfoons. Deze onderzoeken leerden ons al veel over de luidheid en het stemgeluid van mensen met parkinson, maar het is lastig om de uitspraak van taal te meten met een microfoon. Daarom gebruiken de onderzoekers van dit project een nieuwe methode, waarbij ze niet het geluid, maar juist de bewegingen van de mond onderzoeken. Op die manier hopen ze meer te leren over de oorzaak van spraakproblemen.

De resultaten van dit project kunnen gebruikt worden voor de behandeling van spraakproblemen van mensen met parkinson. Omdat spraakproblemen vaak in een vroege fase van de ziekte voorkomen, kunnen de resultaten op de lange termijn ook helpen bij de diagnose van de ziekte van Parkinson.

105-compact-disc
Spraakproblemen bij de ziekte van Parkinson-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Dit project bestaat uit twee fases die los van elkaar staan. Voor fase 1 zijn voldoende deelnemers gevonden. Voor fase 2 is zijn de onderzoekers nog op zoek naar mensen met parkinson én mensen zonder parkinson (voor de controlegroep).

Fase 1 (afgerond)
In de eerste fase neem je als deelnemer op vier dagen, verspreid over een periode van één maand, vijf maal daags zelf jouw spraak bij jou thuis op.

Fase 2 (deelnemers gezocht)
In de tweede fase komen twee onderzoekers bij jou thuis langs. Ze stellen je eerst een paar vragen over jouw gezondheid. Vervolgens plakken ze sensoren op je hoofd, lippen en tong en plaatsen ze een echoapparaat onder je kin. Hierna vragen ze je om een uur lang enkele woorden en zinnen voor te lezen vanaf een beeldscherm met enkele pauzes tussendoor. Een bezoek van de onderzoekers duurt twee tot drie uur.

011-user-2
Spraakproblemen bij de ziekte van Parkinson-img

Wat heb ik er aan?

Je hebt zelf waarschijnlijk weinig aan dit project. Wel lever je met jouw deelname een belangrijke bijdrage aan de kennis over spraakproblemen bij parkinson. Deze kennis kan mensen met parkinson in de toekomst helpen om duidelijk te blijven spreken.

Bekijk de video voor meer informatie over dit project!

Shape
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten.
Aanmelden
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6