Actief Dit project/onderzoek is actief, maar aanmelden is niet meer mogelijk

TRACK-PD: Meer informatie met een hersenscan

  • Patiënten130
Bezoek website

Wat houdt het project in?

De ziekte van Parkinson komt helaas veel voor. Toch is er op dit moment nog geen test beschikbaar die de diagnose parkinson met zekerheid kan stellen. Ook weten we nog niet waarom er zoveel verschillen zijn tussen mensen met de ziekte van Parkinson en de klachten die ze hebben. In dit project wordt met behulp van speciale hersenscans geprobeerd om dit soort vragen te beantwoorden.

081-layers

Waarom dit project?

In dit project wordt een speciale MRI-scanner gebruikt die sterker is dan een normale MRI-scanner. Het doel van het project is om uit te zoeken of het mogelijk is om met een hersenscan vast te stellen of iemand de ziekte van Parkinson heeft of niet.

Hiernaast hebben niet alle mensen met parkinson dezelfde klachten. Sterker nog: de klachten verschillen erg per persoon. Zo heeft de ene persoon meer last van trillen, terwijl de andere persoon meer last heeft van het geheugen. In dit project wordt gekeken of deze verschillen te zien zijn op een hersenscan. Hiermee is het in de toekomst misschien mogelijk om de ziekte beter te voorspellen en de behandeling beter af te stemmen op het individu.

Tot slot kunnen de resultaten bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor de ziekte van Parkinson.

105-compact-disc
TRACK-PD: Meer informatie met een hersenscan-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Het onderzoek duurt in totaal vier jaar. In deze vier jaar zijn er drie testdagen:

  • één testdag bij start van de studie
  • één testdag na twee jaar
  • één testdag na vier jaar

In totaal kom je voor dit onderzoek dus drie dagen naar het Maastricht UMC+. Iedere testdag begint met testjes van het geheugen en andere hersenfuncties. Hierna vul je een aantal vragenlijsten in. De dag eindigt met een hersenscan van de hersenen. Tijdens de gehele testdag draag je bewegingssensoren die jouw bewegingen gedurende de dag meten. Iedere testdag duurt zo’n vijf uur in totaal.

Het ondergaan van een hersenscan is veilig. Er komt geen schadelijke straling vrij zoals bij een röntgenfoto. Wel kan de scan vervelend zijn voor mensen met angst voor kleine ruimtes (claustrofobie).

Tijdens de onderzoeksdagen mag je je medicatie innemen zoals gebruikelijk.

011-user-2
TRACK-PD: Meer informatie met een hersenscan-img

Wat heb ik er aan?

Deelname aan dit project levert je niet meteen iets op. Door mee te doen draag je wel bij aan meer kennis over de diagnose en onderliggende oorzaken van de ziekte van Parkinson. Dit kan uiteindelijk leiden tot betere behandelingen en betere voorlichting voor mensen met parkinson.

024-like

Kan ik meedoen?

De onderzoekers zijn zowel op zoek naar mensen met de ziekte van Parkinson als gezonde proefpersonen. Als je de ziekte van Parkinson hebt kun je meedoen als je in de afgelopen drie jaar de diagnose hebt gekregen. Het is voor zowel mensen met de ziekte van Parkinson als voor gezonde proefpersonen belangrijk dat je geen metalen in je lichaam hebt, zoals bijvoorbeeld een pacemaker. Hiermee mag je namelijk niet in de MRI-scanner. Neem gerust contact op via info@parkinsonnext.nl als je hierover twijfelt.

Group
TRACK-PD: Meer informatie met een hersenscan-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten!
AANMELDEN PARKINSONNEXT
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6