Afgerond Dit project/onderzoek is afgerond

Verbeterproject Parkinsonzorg Nijmegen

  • Zorgverleners100
  • Patiënten100
  • Mantelzorgers100
Startdatum: 2015

Wat houdt dit project in?

Het Verbeterproject Parkinsonzorg Nijmegen is een gezamenlijk initiatief van het Radboudumc en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis. Met aandacht op een nieuwe organisatie en financiering van zorg. Het project heeft als doel om alle parkinsonpatiënten in Nijmegen kwalitatief goede zorg te leveren die betaalbaar is. Hierbij krijgen patiënten een volledig en aangepast aanbod van zorg dat is afgestemd op individuele behoeften. Drie Nijmeegse stadsdelen (Nijmegen-Zuid, Nijmegen-Midden, Nijmegen-Oost) zijn aangewezen als proeftuin voor dit project, als basis van een toekomstige regionale, nationale en internationale uitrol.

081-layers
Verbeterproject Parkinsonzorg Nijmegen-img

Waarom dit project?

De ziekte van Parkinson is een ingewikkelde ziekte door zijn uiteenlopende klachten. De ernst en het beloop van de ziekte verschilt per patiënt. Vanwege de verscheidenheid aan problemen, kunnen er naast de neuroloog, parkinsonverpleegkundige en huisarts ook andere zorgprofessionals, welzijnsondersteuners en/of mantelzorgers betrokken zijn in de behandeling en begeleiding.

Patiënten benaderen vanuit het medische model van simpelweg behandelen kan in veel situaties prima, zoals bij een gebroken been. Maar een puur medische blik is minder geschikt bij een chronische aandoening, zoals de ziekte van Parkinson. Daarom verschuiven het Radboudumc en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis hun aandacht. Deze gaat van behandeling van klachten naar verbeteren van functioneren in het dagelijks leven. Dit betekent dat ze eerst kijken wat een patiënt belangrijk vindt in zijn functioneren. Vervolgens besluiten ze gezamenlijk welke behandeling en begeleiding daarbij past. De nadruk ligt daarbij op zorg dicht bij huis. Zelfmanagement, nauwe samenwerking tussen zorgverleners en nuttig gebruik van moderne technologie spelen daarbij een grote rol.

Meer aandacht op de patiënt vraagt een nieuwe manier van werken, die niet in één klap zal worden waargemaakt. Daarom is het erg belangrijk om patiënten en hun naasten, zorgverleners, gemeente, ontwikkelaars van moderne technologie en zorgverzekeraars in te zetten. Zij worden hiermee mede-architect van verbeteringen in de nieuwe zorgvorm en manier van betalen.

 

105-compact-disc
Verbeterproject Parkinsonzorg Nijmegen-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Wanneer je in een van de drie Nijmeegse stadsdelen (Midden, Zuid, Oost) woont als patiënt of naaste of je hier als zorgverlener of welzijnsondersteuner werkt, ben je vanzelf deelnemer van dit project. Als deelnemer:

•krijg je de kans om als mede-architect een bijdrage te leveren aan zorgverbetering door deel te nemen aan de meedenkgroep. Deze groep    bestaat uit patiënten, naasten en zorgverleners en komt zes keer per jaar samen in het Radboudumc. Tijdens de bijeenkomsten worden knelpunten in de zorg besproken en verbeterideeën uitgewerkt, geëvalueerd, bijgesteld en ingevoerd. Daarnaast organiseert de meedenkgroep samen met het projectteam de jaarlijkse bijeenkomst voor alle deelnemers van het project. Je bepaalt zelf hoe actief je bent.

•word je door het projectteam benaderd met de vraag of je mee wilt werken aan het testen van verbeterideeën. Hierbij laten we de keuze aan jou.

 

011-user-2
Verbeterproject Parkinsonzorg Nijmegen-img

Wat heb ik eraan?

Als deelnemer aan het project word je op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Daarnaast krijg je de kans om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van parkinsonzorg. Tot slot biedt het project mogelijkheden om anderen te ontmoeten en ervaringen te delen. Wanneer je niet meer geïnteresseerd bent kun je dit te allen tijde aangeven.

 

024-like
Fill 1
Shape

Meedoen?

Mensen met parkinson - en hun naasten - die in Nijmegen-Oost, Nijmegen-Midden of Nijmegen-Zuid wonen of zorgprofessionals en welzijnsondersteuners die in deze stadsdelen werken met mensen met parkinson zijn automatisch deelnemer aan het project. Mocht je in deze stadsdelen wonen of werken en toch nog niet zijn aangesloten, meld je dan hieronder aan.
Deelnemen
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6