Actief Dit project/onderzoek is actief, maar aanmelden is niet meer mogelijk

Visusstoornissen bij de ziekte van Parkinson (VIP)

  • Patiënten250
Startdatum: 1 jan 2017
Einddatum: 1 jul 2018

Wat houdt het project in?

Door dit onderzoek willen het Radboudumc, stichting ParkinsonFonds, the Medical University of Innsbruck en het OLVG inzicht krijgen in de hoeveelheid en het type oogproblemen dat bij mensen met de ziekte van Parkinson voorkomt. Dit doen ze door zoveel mogelijk mensen met de ziekte van Parkinson een korte vragenlijst over hun oogproblemen in te laten vullen. In de tweede fase van deze studie onderzoeken ze of deze vragenlijst een goede weergave is van de daadwerkelijke oogproblemen en of deze bruikbaar is in de praktijk. In de tweede fase onderzoeken ze ook de gevolgen van oogproblemen op het dagelijks bewegen.

Meer weten over oogproblemen bij parkinson? Klik hier.

081-layers
Visusstoornissen bij de ziekte van Parkinson (VIP)-img

Waarom dit project?

Uit eerder onderzoek is bekend dat oogproblemen vaak voorkomen bij mensen met de ziekte van Parkinson. Precieze getallen zijn hiervan echter niet bekend. Deze oogproblemen kunnen vervelende gevolgen hebben voor het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan dubbelzien, vallen, moeite met lezen of televisie kijken. Door dit project willen de onderzoekers inzicht krijgen in de hoeveelheid en het type oogproblemen die bij mensen met parkinson voorkomen. Hierdoor denken de onderzoekers dit in de toekomst beter te herkennen en indien nodig te behandelen.

105-compact-disc
Visusstoornissen bij de ziekte van Parkinson (VIP)-img

Wat wordt er van mij verwacht?

In eerste instantie hoef je als deelnemer alleen een korte vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst gaat over oogproblemen en algemene achtergrondinformatie. Een klein deel van alle mensen die de vragenlijst heeft ingevuld (in totaal 30 personen) wordt uitgenodigd voor de tweede fase van het onderzoek. In deze tweede fase breng je een bezoek aan de polikliniek van het Radboudumc in Nijmegen. Hier krijg je een uitgebreid onderzoek. Je zult dan neurologische testen moeten doen en een volledig oogheelkundig onderzoek ondergaan. Als je hiervoor uitgenodigd wordt, ontvang je te zijner tijd aanvullende informatie hierover. Het is belangrijk om te weten dat deelname aan fase twee volledig vrijwillig is. Je bent dus tot niets verplicht als je de vragenlijst hebt ingevuld

011-user-2
Visusstoornissen bij de ziekte van Parkinson (VIP)-img

Wat heb ik eraan?

Wanneer je deelneemt heb je hier zelf waarschijnlijk niets aan. Wel lever je een bijdrage aan wetenschappelijk inzicht met betrekking tot oogproblemen bij de ziekte van Parkinson.

024-like
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om op de hoogte gehouden te worden van andere onderzoeks- en innovatieprojecten.
Aanmelden ParkinsonNEXT
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6