Afgerond Dit project/onderzoek is afgerond

Gebruikerstest Voice Trainer App

  • Patiënten4
Startdatum: 01-09-2018
Einddatum: 30-11-2018

Wat houdt het project in?

De Voice Trainer is twee jaar geleden ontwikkeld voor mensen die slecht verstaanbaar zijn als gevolg van de ziekte van Parkinson. De app (voor Apple en Android) wordt ingezet tijdens de logopedische behandeling met de Pitch Limiting Voice Treatment (PLVT). Dit is een methode om verstaanbaarheidsproblemen bij parkinsonpatiënten effectief te behandelen. De Voice Trainer wordt daarom ook wel PLVT-app genoemd.

De app geeft met een stip op het scherm van je smartphone steeds visuele opmerkingen over zowel de luidheid als de (spreek)toonhoogte van de spraak weer. Hierdoor is direct zichtbaar welk aspect de spreker moet aanpassen om goed verstaanbaar te zijn.

Het afgelopen jaar zijn de iPhone/iPad en Android versie van de Voice Trainer doorontwikkeld. Zo kan de logopedist nu contact maken met de app van de patiënt en zien wat de prestaties van de patiënt zijn. Daarnaast kan er een keuze gemaakt worden uit vijf spraakprofielen die speciaal voor een bepaalde situatie gemaakt zijn.(bijvoorbeeld voor tijdens tv-kijken of spreken in de auto). Verder kan de app verslag uitbrengen over de resultaten van de oefeningen die de patiënt heeft uitgevoerd.

Waarom dit project?

De Voice Trainer is doorontwikkeld op basis van de ervaringen met de eerste versie. De nieuwe functionaliteiten zijn nog niet gebruikt door uiteindelijke gebruikers, namelijk patiënten en logopedisten. Om de app goed te laten werken is het erg belangrijk dat de gebruikersgroep deze goed test. Zo kunnen de ontwikkelaars fouten en onduidelijkheden repareren voordat de nieuwe versie algemeen beschikbaar komt.

Group
Gebruikerstest Voice Trainer App-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Deelnemers worden uitgenodigd voor een testmiddag. Tijdens deze testmiddag gebruiken patiënten en logopedisten samen de Voice Trainer op basis van een uitleg op papier. Het is belangrijk dat je tijdens deze middag kritisch kijkt naar de vernieuwde Voice Trainer en zo nodig verbetersuggesties doet. Vervolgens wordt er met de logopedisten gekeken naar het nieuwe dashboard. Dit dashboard geeft inzicht in de prestaties van de patiënt.

 

Deelnemende logopedisten wordt gevraagd de nieuwe app na de testmiddag twee weken lang te gebruiken met twee of drie patiënten uit hun eigen praktijk. Dit mogen patiënten zijn die:

  • in die periode starten met de behandeling
  • al in behandeling zijn
  • opgeroepen kunnen worden voor controle

Na deze proefperiode bespreken de logopedisten de ervaringen tijdens een terugkomdag.

011-user-2
Gebruikerstest Voice Trainer App-img

Wat heb ik eraan?

Als deelnemer maak je als eerste kennis met de nieuwe Voice Trainer App en het nieuwe dashboard. Daarnaast heb je de mogelijkheid om mee te denken over de uiteindelijke werking van de vernieuwde Voice Trainer. Alle reiskosten die je maakt voor deelname aan de testsessies worden vergoed.

024-like
Gebruikerstest Voice Trainer App-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten!
Aanmelden ParkinsonNEXT
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6