Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

ProPark: Meander MC en Erasmus MC doen mee!

10 januari 2024

Het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam doen vanaf november 2023 mee aan ProPark. Met het ProPark-project willen onderzoekers uit meerdere ziekenhuizen in West-Nederland meer te weten komen over wat voor invloed de individuele eigenschappen van iemand met parkinson hebben op hoe de ziekte verloopt, hoe deze ontstaan is, en hoe er op medicijnen wordt gereageerd.

Sinds december kunnen deelnemers voor ProPark ook in het Meander en Erasmus MC worden gezien. Tot nu doen er 500 deelnemers met ProPark mee, maar het onderzoek is nog lang niet klaar. In het komende jaar streven ze ernaar nog meer deelnemers te vinden. Uiteindelijk willen ze de opgedane kennis gebruiken om de behandeling voor parkinson nog ‘persoonlijker’ te maken en beter te richten op individuele mensen met parkinson. Daarvoor zoeken ze zowel mensen met de ziekte van Parkinson als controledeelnemers zonder de ziekte van Parkinson.

ProPark (Profilering van Parkinson) is een groot onderzoek naar het ontstaan en verloop van de ziekte van Parkinson en de bijwerkingen van medicijnen die mensen met parkinson gebruiken. Voor het onderzoek worden in totaal 1250 mensen met parkinson gezocht, die drie jaar worden gevolgd. Dit grote aantal deelnemers wordt onderverdeeld in twee groepen: mensen die minder dan twee jaar geleden de diagnose hebben gehad, en mensen die tussen de twee en vijftien jaar geleden gediagnosticeerd zijn.

Op dit moment doen het Amsterdam UMC (locatie AMC en VUMC), het LUMC in Leiden, het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam mee. De onderzoekers verwachten dat begin dit jaar ook het St. Antonius Ziekenhuis in Woerden mee gaat doen.

Meedoen?

Meld je aan op de projectpagina. Voor meer informatie kun je ook terecht op de website van het onderzoek: www.proparkinson.nl.

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT