Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

ProPark versoepelt regels om mee te doen

3 juli 2024

Met het ProPark-project willen onderzoekers uit meerdere ziekenhuizen in West-Nederland meer te weten komen over wat voor invloed de individuele eigenschappen van iemand met parkinson hebben op hoe de ziekte verloopt, hoe deze ontstaan is, en hoe er op medicijnen wordt gereageerd.

De onderzoekers hebben de regels voor het meedoen aan de studie wat versoepeld. Dit betekent dat je ook mee kunt doen als je tot 15 jaar geleden de diagnose parkinson hebt gekregen. Dit was eerst 10 jaar.

ProPark (Profilering van Parkinson) is een groot onderzoek naar het ontstaan en verloop van de ziekte van Parkinson en de bijwerkingen van medicijnen die mensen met parkinson gebruiken. Voor het onderzoek worden in totaal 1250 mensen met parkinson gezocht, die drie jaar worden gevolgd. Dit grote aantal deelnemers wordt onderverdeeld in twee groepen: mensen die minder dan twee jaar geleden de diagnose hebben gehad, en mensen die tussen de twee en vijftien jaar geleden gediagnosticeerd zijn.

Op dit moment doen het Amsterdam UMC (locatie AMC en VUMC), het LUMC in Leiden, het Meander MC in Amersfoort en het Erasmus MC in Rotterdam en het St. Antonius Ziekenhuis in Woerden mee.

Meedoen?

Meld je aan op de projectpagina. Voor meer informatie kun je ook terecht op de website van het onderzoek: www.proparkinson.nl.

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT