Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Een onderzoek naar atypische parkinsonisme PSP

Project:
26 mei 2021

ParkinsonNEXT is een plek waar zowel mensen met de ziekte van Parkinson als mensen met een parkinsonisme kunnen meedoen aan wetenschappelijk onderzoek. De meeste onderzoeken richten zich op de ziekte van Parkinson, maar er zijn gelukkig ook onderzoeken naar parkinsonismen. Onlangs ging bijvoorbeeld de Parkinson Op Maat PSP-studie van start: een onderzoek naar de atypische parkinsonisme PSP. In dit nieuwsbericht lees je hier meer over.

Wat is PSP?
PSP staat voor Progressieve Supranucleaire Parese. De ziekte PSP is een atypische parkinsonisme. De symptomen van PSP kunnen voor een deel lijken op de gewone ziekte van Parkinson, bijvoorbeeld vanwege de traagheid en de stijfheid die bij beide aandoeningen voorkomt. Het onderliggende ziekteproces is echter wezenlijk anders. Een verschil tussen de ziekte van Parkinson en PSP is dat de klachten van mensen met PSP behoorlijk snel kunnen toenemen. Mensen met PSP hebben ook vaak sneller last een verminderde mobiliteit. Iemand met PSP heeft gemiddeld na vijf jaar een rolstoel nodig.

Het belang van een goed meetinstrument
Er wordt bij mensen met PSP vaak ten onrechte eerst gedacht dat ze de ziekte van Parkinson hebben. Het is daarom belangrijk dat er voor deze atypische parkinsonisme een nieuw, meer betrouwbaar meetinstrument wordt ontwikkeld. Zo’n meetinstrument kan helpen bij het sneller stellen van de juiste diagnose. Hoe sneller de juiste diagnose wordt gesteld, hoe sneller iemand de juiste behandeling kan ontvangen.

Hiernaast worden er momenteel een aantal nieuwe medicijnen ontwikkeld die de achteruitgang van PSP misschien kunnen afremmen. Een goed meetinstrument is van groot belang bij toekomstig wetenschappelijk onderzoek waarin de effectiviteit van nieuwe medicijnen voor PSP wordt onderzocht.

Samengevat kan een nieuw meetinstrument dus helpen bij:

  • Het stellen van de juiste diagnose
  • Het doen van onderzoek naar nieuwe medicijnen

De Parkinson Op Maat PSP-studie
Om een nieuw meetinstrument te ontwikkelen is er een samenwerking ontstaan tussen het Radboudumc en het farmaceutische bedrijf UCB (Union Chimique Belge). Deze samenwerking heeft geleid tot een nieuw onderzoek: de Parkinson Op Maat PSP-studie. Voor dit onderzoek zijn de onderzoekers op zoek naar mensen die ouder zijn dan 50 jaar met de diagnose PSP. Daarnaast zoeken ze voor een controlegroep mensen die ouder zijn dan 50 jaar, maar die niet de diagnose PSP (of een aanverwante aandoening zoals de ziekte van Parkinson) hebben.

Wat houdt meedoen in?
Als je meedoet aan de Parkinson Op Maat PSP-studie komt een onderzoeksmedewerker twee keer bij jou thuis voor een aantal testen. Tussen deze twee bezoeken zit ongeveer één jaar. Daarnaast draag je dagelijks een onderzoekshorloge. Met dit onderzoekshorloge voer je één keer per week een aantal eenvoudige beweegopdrachten uit.

Aanmelden
Wil je meedoen aan deze studie? Klik dan hier om je vrijblijvend aan te melden! In onderstaande video wordt de Parkinson Op Maat PSP-studie verder uitgelegd:

Inge Ruitenberg
Inge Ruitenberg
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT