Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Resultaten GOUDmantel project gepubliceerd

1 november 2022

De resultaten van het GOUDmantel project zijn gepubliceerd! De naam GOUDmantel staat voor: Gebruik van OUD-mantelzorgervaring van mensen met parkinson(isme). Met dit project wilden de onderzoekers de waardevolle kennis en ervaringen van de mantelzorgers van nu en oud-mantelzorgers delen met andere mantelzorgers.

Binnen het GOUDmantel project werd een vragenlijst uitgestuurd naar mantelzorgers die zich opgaven via de projectpagina. Het onderzoek werd in 2020 en 2021 uitgevoerd met een subsidie van de Parkinson Vereniging. Nu zijn de resultaten bekend. De onderzoekers hebben deze gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Partner Journals (npj) Parkinson’s Disease. De studie is hier te lezen.

Goud waard
Oud-mantelzorgers, van wie de naaste met parkinson(isme) is overleden, hebben een schat aan kennis en ervaring opgedaan tijdens de zorg. Maar deze kennis blijft vaak onbenut, terwijl deze informatie andere mantelzorgers juist kan helpen. Het doel van het GOUDmantel project was dan ook om mantelzorgers beter te ondersteunen met de waardevolle kennis van oud-mantelzorgers. Want alle mantelzorgers zijn goud waard!

Uit het onderzoek blijkt dat hoewel de meerderheid van de mantelzorgers al ondersteuning krijgt, ongeveer de helft behoefte heeft aan meer. Een deel van die ondersteuning kan ingevuld worden door oud-mantelzorgers, doordat zij de mantelzorgers kunnen vertellen over hun kennis en ervaringen. 13 van de 15 bevraagde oud-mantelzorgers gaven aan bereid te zijn om huidige mantelzorgers te ondersteunen. De voorkeuren voor deze ondersteuning verschilden van persoon tot persoon, maar over het algemeen was er behoefte aan zowel individueel contact, als in een grotere groep. Denk bijvoorbeeld aan samen koffie drinken of wandelen, of het organiseren van een bijeenkomst voor mantelzorgers.

Inspiratiegids
De resultaten zijn door de onderzoekers gebundeld in een Inspiratiegids, boordevol creatieve ideeën van mantelzorgers en oud-mantelzorgers. In de gids staan een aantal voorbeelden van de praktische problemen waar de mantelzorgers tegenaan lopen en de oplossingen die ze daarvoor gevonden hebben. De onderzoekers hopen dat deze creatieve oplossingen van mantelzorgers een inspiratie zijn voor mensen die nu mantelzorgen. Je kunt de Inspiratiegids hier vinden, op de website van de Parkinson Vereniging.

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT