Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Resultaten onderzoek freezing en infraroodlicht bekend

5 november 2023

De resultaten van het ‘Freezing onderzoeken met infraroodlicht’ project zijn bekend. Het onderzoek startte in 2019 en liep tot 2021. In totaal deden 26 mensen met parkinson en 24 mensen zonder parkinson aan het onderzoek mee.

In het project werd onderzocht wat er gebeurt in de hersenen bij mensen die ‘freezing of gait’ (bevriezen van het lopen) ervaren doordat ze parkinson hebben. De studie maakte gebruik van een nieuwe techniek die infraroodlicht gebruikt om de hersenactiviteit tijdens het lopen te meten. Nu de studie is afgerond, hebben de onderzoekers een brief met een samenvatting van de resultaten naar de deelnemers opgestuurd. In dit nieuwsbericht vatten we de inhoud van de brief samen.

De onderzoeksdeelnemers droegen een muts die hun hersenactiviteit mat terwijl ze door een lange gang op en neer liepen. Ook werd hen gevraagd door een smalle deuropening te lopen, een draai te maken en regelmatig te stoppen en starten met lopen. Dit zijn allemaal momenten waarbij freezing of gait kan optreden. Het lijkt dan net alsof de voeten aan de grond gelijmd zijn.

Overgevoelige hersenen
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat mensen met parkinson extra gevoelig zijn voor de stopsignalen uit de hersenen die optreden als je door een deuropening loopt of een draai maakt. Door de hersenactiviteit van de deelnemers te bekijken, zagen de onderzoekers dat de hersenen van mensen met parkinson de stopsignalen onvoldoende oppikken.

Met deze inzichten willen de onderzoekers een betere behandeling ontwikkelen voor freezing. Zo zouden ze met de resultaten mensen met parkinson bijvoorbeeld kunnen gaan trainen om de stopsignalen te onderdrukken.

De hele brief aan de onderzoeksdeelnemers vind je hier.

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT