Afgerond Dit project/onderzoek is afgerond

Meten van parkinsonsymptomen in het dagelijks leven

  • Patiënten-
Startdatum: 05-01-2018

Wat houdt het project in?

In dit project testen de Universiteit Maastricht en het NFU (Nederlandse Federatie van Universitair medische centra) een nieuwe manier om kenmerken van parkinson in het dagelijks leven te meten. Deze nieuwe manier maakt gebruik van bewegingssensoren en digitale vragenlijsten op jouw smartphone. We willen onderzoeken of deze nieuwe manier haalbaar is voor parkinsonpatiënten. Ook willen we weten of de gegevens die we hiermee verkrijgen, gebruikt kunnen worden voor het meten van kenmerken van parkinson in het dagelijks leven.

 

105-compact-disc
Meten van parkinsonsymptomen in het dagelijks leven-img

Waarom dit project?

Op dit moment kom je regelmatig op poliklinische controle. Tijdens de controle word je onderzocht. Ook word je meestal gevraagd jouw klachten van de afgelopen weken te beschrijven. Het doel van deze  nieuwe methode is om jouw klachten altijd te volgen. Op deze manier hopen we een beter beeld van jouw klachten die je op een dag hebt, te krijgen. Het uiteindelijke doel is om met deze methode het effect van diepe hersenstimulatie en/of medicatie doorlopend te kunnen meten.

Bekijk de video voor meer informatie over dit project!

Wat wordt er van mij verwacht?

We verwachten dat je twee weken achter elkaar deelneemt aan het onderzoek. Tijdens deze weken draag je overdag om allebei je polsen een bewegingssensor (zie foto hierboven). Daarnaast draag je een derde bewegingssensor op je borst. Verder vragen wij je om iedere ochtend en avond een vragenlijst op je smartphone in te vullen. Naast deze vragenlijsten ontvang je dagelijks, op zeven toevallige momenten, nog een vragenlijst. De vragen gaan onder andere over jouw klachten (zie afbeelding hieronder). Om mee te doen aan dit onderzoek hoef je jouw dagelijkse activiteiten niet aan te passen.

 

011-user-2
Meten van parkinsonsymptomen in het dagelijks leven-img

Wat heb ik er aan?

Meedoen aan dit onderzoek levert niet direct een voordeel op voor jouw behandeling. Wel krijg je inzicht in jouw ziekte doordat je jouw antwoorden op de vragenlijsten achteraf kunt bekijken. Als de methode in de toekomst verder ontwikkeld is en in de praktijk gebracht wordt, kun je er mogelijk wel voordeel van hebben.

Shape
Meten van parkinsonsymptomen in het dagelijks leven-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten!
Aanmelden ParkinsonNEXT
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6