Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

‘Sommige deelnemers ontdekken een manier die hen helpt beter te lopen’

12 februari 2024

Het Radboudumc doet veel onderzoek naar loopproblemen bij parkinson. Op dit moment lopen er drie onderzoeken. Je kunt je aanmelden voor één of meer van de onderzoeken op de projectpagina van het Loopproblemen project. Eén van de drie onderzoeken gaat over het begrijpen van de manieren die mensen met parkinson gebruiken om hun loopproblemen te verbeteren, compensatiestrategieën genoemd. Doe jij ook mee?

Onderzoeker Cindel Albers: ‘Compensatiestrategieën zijn trucjes of creatieve omwegen die mensen met parkinson gebruiken om het lopen te verbeteren.’ In het onderzoek wordt gekeken waarom de ene strategie strategie goed werkt bij sommige mensen met parkinson, en bij anderen niet. Ook wordt gekeken wat het langdurige effect van het gebruiken van de compensatiestrategie is. Hiervoor wordt bijvoorbeeld gekeken naar wat er in de hersenen gebeurt als mensen met parkinson een compensatiestrategie gebruiken. De onderzoekers richten zich op twee strategieën:  ‘interne cueing’ (bijvoorbeeld tellen tijdens het lopen) en ‘externe cueing’ (lopen op een extern ritme zoals een metronoom of muziek).

Albers: ‘Hoewel er steeds meer bekend is over deze strategieën, blijft het nog onduidelijk waarom ze bij de ene persoon heel goed werken en bij de andere niet. Dit maakt het voor sommige mensen een uitdaging  om een strategie te vinden die werkt. In samenwerking met onderzoekers uit België, Italië en Israël proberen we binnen dit internationale onderzoek te begrijpen hoe deze strategieën werken in de hersenen. Door onze krachten te bundelen hopen we in de toekomst persoonsgerichte revalidatieprogramma’s te kunnen ontwikkelen en de behandeling van loopproblemen bij de ziekte van Parkinson te kunnen verbeteren.’

Meedoen
Voor dit onderzoek komen deelnemers minimaal 1 keer en maximaal 3 keer naar het Radboudumc in Nijmegen. Tijdens de eerste meting worden de compensatiestrategieën uitgeprobeerd. Als het lopen met en zonder compensatiestrategie duidelijk verschillend is, dan worden deze deelnemers uitgenodigd om nogmaals naar het beweeglab te komen om de strategie uit te voeren met een EEG-muts op. Zo kunnen we onderzoeken wat er in de hersenen gebeurt tijdens het lopen.

Het onderzoek is gestart in december vorig jaar, en op dit moment zijn er al 20 deelnemers naar het lab gekomen voor de metingen. Albers: ‘Mensen ervaren het onderzoek als leuk en leerzaam. Het is vooral mooi om te zien dat sommige deelnemers tijdens het onderzoek een compensatiestrategie ontdekken die hen helpt beter te lopen en die zij nadien dagelijks toepassen!’

Aanmelden
Er worden nog meer dan 80 deelnemers gezocht. Wil je ook een steentje bijdragen? Meld je aan op de projectpagina.

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT