Wat houdt het project in?
In dit project onderzoeken wetenschappers van de Rijkuniversiteit Groningen hoe mensen met de ziekte van Parkinson hun spraak plannen en aanpassen tijdens het praten. Ze kijken hiervoor naar zowel de spraak zelf (dat wat we horen) als naar spraakarticulatie (dat wat we zien, zoals lip-, tong- en kaakbewegingen). Ze zijn hard op zoek naar enthousiaste deelnemers, zowel met de ziekte van Parkinson als zonder.

Waarom dit project?
Veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben last van spraakproblemen. Zo praten zij bijvoorbeeld te zacht en kunnen zij zich moeilijk verstaanbaar maken. Spraakproblemen kunnen leiden tot communicatieproblemen en mensen met de ziekte van Parkinson kunnen zich daarom soms eenzaam en gefrustreerd voelen. Terwijl we al veel weten over spraakproblemen bij de ziekte van Parkinson, weten we nog maar weinig over de oorzaken. Met de methode die de onderzoekers in hun project gebruiken hopen ze meer te weten te komen over de oorzaken van spraakproblemen bij de ziekte van Parkinson, zodat ze met deze nieuwe kennis in de toekomst spraaktherapie kunnen verbeteren.

Wat wordt er van mij verwacht?
Het onderzoek is verspreid over twee sessies waarbij elke sessie in totaal ongeveer 2 uur duurt. De sessies vinden plaats in het centrum van Groningen of bij de deelnemers in de buurt (alleen voor mensen woonachtig in de regio’s Groningen, Drenthe en Friesland). In de eerste sessie worden er enkele luistertesten gedaan, en meten de onderzoekers je tongbewegingen met een echoscopie-apparaat. In de tweede sessie plaatsen ze sensoren op je tong, lippen en kaak, en meten ze je spraakbewegingen terwijl je een koptelefoon draagt.

Wat heb ik eraan?
Als je meedoet lever je een bijdrage aan de kennis over spraak bij de ziekte van Parkinson en spraaktherapie in de toekomst. Nadat je twee sessies hebt afgerond krijg je afgerond €40 uitbetaald. Eventuele reiskosten worden vergoed.

Kan ik meedoen?
De onderzoekers zijn op zoek naar 20 mensen met de ziekte van Parkinson die geen diepe hersenstimulatie (DBS) hebben ondergaan. Ze zoeken ook 20 controlesprekers (bijvoorbeeld mantelzorgers), om de resultaten mee te vergelijken.
