Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Spraakonderzoek: eerste resultaten bekend

16 oktober 2023

Veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben last van spraakproblemen. Zo praten zij bijvoorbeeld te zacht en kunnen zij zich moeilijk verstaanbaar maken. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen proberen er in hun spraakonderzoek achter te komen waar deze problemen vandaan komen. Aan het onderzoek deden meer dan 60 mensen mee.

De Groningers onderzochten bijvoorbeeld waar spraakproblemen bij parkinson vandaan komen, en hoe het uitspreken van woorden verschilt tussen mensen met parkinson en mensen zonder parkinson. Ze gebruikten verschillende manieren voor hun onderzoek. Zo keken ze naar de articulatie, hiermee worden de bewegingen van de mond en keel die je maakt tijdens het praten bedoeld. Ze bevestigden sensoren op de tong, lippen en kaak van de onderzoeksdeelnemers. Daarmee kregen ze een uitgebreid beeld van de spraakmotoriek van mensen met parkinson. De onderzoekers hopen de kennis te gebruiken om spraaktherapieën te verbeteren.

Manieren om uitspraak aan te passen
In het onderzoek moesten de deelnemers onder andere een groot aantal woorden herhalen die ze door koptelefoon hoorden. Hun spraak werd opgenomen met een microfoon en vastgelegd met de sensoren. Wat ze niet wisten was dat de onderzoekers stiekem de woorden veranderden die de deelnemers moesten herhalen. Terwijl ze het woord ‘pet’ bleven herhalen, hoorden ze inmiddels ‘pit’ in de koptelefoon. Zo konden de onderzoekers bekijken hoe de deelnemers onbewust hun spraak aanpassen op basis van wat ze horen.

Hoewel de resultaten nog steeds nader worden bekeken, lijkt al duidelijk dat mensen met parkinson andere methoden gebruiken om hun spraak aan te passen dan mensen van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht die geen parkinson hebben. Dit konden de onderzoekers alleen waarnemen uit de informatie van de sensoren, wat ze opvallend vonden. De informatie is een aanvulling op eerdere kennis die voornamelijk in Amerikaanse onderzoeken is opgedaan.

Tongtremor
Een andere mogelijk belangrijke bevinding is de tongtremor: een trilling in de tong. Dezelfde groep onderzoekers uit Groningen ontdekte eerder al dat bij sommige mensen met parkinson de sensoren een tongtremor vaststelden terwijl de deelnemers niet aan het praten waren. Ook in dit onderzoek werd een tongtremor gezien met behulp van de sensoren. Dit is goed om te weten, omdat het moeilijk is om het gedrag van de tong te bestuderen in de gesloten mond.

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT