Actief Aanmelden is nu mogelijk

Spraakproblemen bij de ziekte van Parkinson

  • Patiënten30
  • Mantelzorgers30
Startdatum: feb 2018
Einddatum: feb 2019
Bezoek website

Wat houdt dit project in?

Eén van de symptomen van de ziekte van Parkinson is een gestoorde spraak, iets wat ook wel dysartrie genoemd word. Niet elke patient met de ziekte van Parkinson krijgt met dysartrie te maken, maar de meeste patiënten krijgen dit wel (in meer of mindere mate). Middels ons onderzoek proberen wij daarom om meer te weten te komen over spraak binnen de ziekte van Parkinson. Wij zijn hierbij vooral geïnteresseerd in de uitspraak van klinkers en medeklinkers. In de eerste fase van ons onderzoek, kijken wij zowel naar het effect van het medicijn Levodopa als het effect van vermoeidheid op de uitspraak van taal. De resultaten van dit onderzoek gebruiken wij vervolgens voor de tweede fase van ons onderzoek, waarbij wij de beweging van de lippen, tong en kaak volgen tijdens het spreken. Wij doen dit met een zogenaamde ‘articulograaf’, een apparaat dat beweging meet door middel van sensoren die we rondom de mond plakken

081-layers
Spraakproblemen bij de ziekte van Parkinson-img

Waarom dit project?

Communicatie door middel van spraak is wat ons mensen met elkaar verbindt. Al van jongs af aan leren wij te spreken om zo onze gedachten en emoties te delen met anderen. Wanneer het spreken onduidelijk of zelfs onverstaanbaar wordt, dan heeft dit een grote impact op de kwaliteit van leven. Omdat spraakproblemen vaak aanwezig zijn bij mensen met de ziekte van Parkinson, is onderzoek op dit gebied dus van groot belang. Tot nu toe werd spraakonderzoek vaak gedaan met behulp van microfoons, waabij het opgenomen spraaksignaal werd onderzocht. Deze onderzoeken hebben ons al veel geleerd over de luidheid en het stemgeluid van mensen met de ziekte van Parkinson. Het is echter lastig om de uitspraak van taal te meten met behulp van microfoons. Daarom gebruiken wij in ons onderzoek een nieuwe methode, waarbij wij niet naar het resultaat van de beweging van de mond kijken (het geluid), maar juist naar de beweging zelf. Op die manier leren we meer over de oorzaak van spraakproblemen. De resultaten van dit onderzoek kunnen, op de langere termijn, een bijdrage leveren aan de diagnose van de ziekte van Parkinson. Omdat spraakproblemen vaak in een vroeg stadium van de ziekte voorkomen, kan het onderzoeken van spraak helpen om een onderscheid te maken tussen de ziekte van Parkinson en (de hierop lijkende) parkinsonismen. Ook kunnen de resultaten van dit onderzoek gebruikt worden voor de behandeling van spraakproblemen. Zodra we namelijk meer te weten komen over de oorzaak van spraakproblemen, wordt het ook makkelijker om deze op te lossen.

105-compact-disc
Spraakproblemen bij de ziekte van Parkinson-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Het onderzoek bestaat uit twee fases die los van elkaar staan. Voor fase 1 zijn ondertussen voldoende deelnemers gevonden. Voor fase 2 zijn we nog opzoek naar mensen met parkinson en mantelzorgers/naasten (voor de controlegroep) die willen deelnemen.

Fase 1: start februari 2018

In de eerste fase zal u op 4 dagen (bijvoorbeeld 4 zondagen), verspreid over een periode van 1 maand, vijfmaal daags zelf uw spraak bij u thuis opnemen. Tijdens iedere sessie speelt u vervolgens twee spelletjes van ieder vijf minuten met een vriend of partner, waarna u nog een korte woordenlijst voorleest. Ook zal één van de onderzoekers eenmaal bij u thuis langskomen om een en andere mondeling toe te lichten.

Fase 2: start juni 2018

In de tweede fase van het onderzoek plakken wij sensoren op uw lippen en tong en plaatsen wij een echo-apparaat onder uw kin. Hierna vragen we u om een uur lang enkele woorden en zinnen voor te lezen met enkele pauzes tussendoor.

011-user-2
Spraakproblemen bij de ziekte van Parkinson-img

Wat heb ik er aan?

U heeft zelf waarschijnlijk weinig aan ons onderzoek. Wel levert u met uw deelname een waardevolle bijdrage aan de kennis over spraakproblemen bij parkinson. Deze kennis kan toekomstige patiënten helpen om duidelijk te blijven spreken en communiceren.

Shape
Spraakproblemen bij de ziekte van Parkinson-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

We zijn opzoek naar mensen met parkinson en mantelzorgers/naasten die willen deelnemen aan fase 2 van het onderzoek. Om deel te kunnen nemen moet u woonachtig zijn in de provincie Groningen, Drenthe, Overijssel of Gelderland. Wanneer u parkinson heeft mag er daarnaast geen sprake zijn van een depressie, bijkomende neurocognitieve ziektes en/of DBS/duodopapomp. Geïnteresseerd? Meld u dan nu aan via de onderstaande button!
Deelnemen
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6 +31 24 361 4701