Actief Aanmelden is nu mogelijk

Spraakproblemen bij de ziekte van Parkinson

  • Patiënten30
  • Mantelzorgers30
Startdatum: feb 2018
Einddatum: feb 2019
Bezoek website

Wat houdt dit project in?

Een van de symptomen van de ziekte van Parkinson is een gestoorde spraak, iets wat ook wel dysartrie genoemd word. Niet elke patiënt met de ziekte van Parkinson krijgt met dysartrie te maken, maar de meeste patiënten krijgen dit wel (in meer of mindere mate). Met dit onderzoek proberen de Rijksuniversiteit Groningen, Macquarie University en IDEALAB daarom meer te weten te komen over spraak binnen de ziekte van Parkinson. Zij zijn hierbij vooral geïnteresseerd in de uitspraak van klinkers en medeklinkers. In de eerste fase van het onderzoek kijken ze zowel naar het effect van het medicijn Levodopa als het effect van vermoeidheid op de uitspraak van taal. De resultaten van dit onderzoek gebruiken ze vervolgens voor de tweede fase van het onderzoek, waarbij ze de beweging van de lippen, tong en kaak volgen tijdens het spreken. Zij doen dit met een zogenaamde ‘articulograaf’, een apparaat dat beweging meet door middel van sensoren die ze rondom de mond plakken.

081-layers
Spraakproblemen bij de ziekte van Parkinson-img

Waarom dit project?

Communicatie door middel van spraak is wat ons mensen met elkaar verbindt. Al van jongs af aan leren wij te spreken om zo onze gedachten en emoties te delen met anderen. Wanneer het spreken onduidelijk of zelfs onverstaanbaar wordt, heeft dit een grote impact op de kwaliteit van leven. Omdat spraakproblemen vaak aanwezig zijn bij mensen met de ziekte van Parkinson, is onderzoek op dit gebied dus van groot belang. Tot nu toe werd spraakonderzoek vaak gedaan met behulp van microfoons, waarbij het opgenomen spraaksignaal werd onderzocht. Deze onderzoeken hebben ons al veel geleerd over de luidheid en het stemgeluid van mensen met de ziekte van Parkinson. Het is echter lastig om de uitspraak van taal te meten met behulp van microfoons. Daarom gebruiken de onderzoekers van dit onderzoek een nieuwe methode, waarbij ze niet naar het resultaat van de beweging van de mond kijken (het geluid), maar juist naar de beweging zelf. Op die manier leren we meer over de oorzaak van spraakproblemen.

De resultaten van dit onderzoek kunnen, op de langere termijn, een bijdrage leveren aan de diagnose van de ziekte van Parkinson. Omdat spraakproblemen vaak in een vroeg stadium van de ziekte voorkomen, kan het onderzoeken van spraak helpen om een onderscheid te maken tussen de ziekte van Parkinson en (de hierop lijkende) parkinsonismen. Ook kunnen de resultaten van dit onderzoek gebruikt worden voor de behandeling van spraakproblemen. Zodra we namelijk meer te weten komen over de oorzaak van spraakproblemen, wordt het ook makkelijker om deze op te lossen.

105-compact-disc
Spraakproblemen bij de ziekte van Parkinson-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Dit onderzoek bestaat uit twee fases die los van elkaar staan. Voor fase 1 zijn ondertussen voldoende deelnemers gevonden. Voor fase 2 is zijn de onderzoekers nog opzoek naar mensen met parkinson en mantelzorgers of naasten (voor de controlegroep) die willen deelnemen.

Fase 1: start februari 2018

In de eerste fase zul je als deelnemer op 4 dagen (bijvoorbeeld 4 zondagen), verspreid over een periode van 1 maand, vijfmaal daags zelf jouw spraak bij jou thuis opnemen. Tijdens iedere sessie speel je vervolgens twee spelletjes van ieder vijf minuten met een vriend of partner, waarna je nog een korte woordenlijst voorleest. Ook zal één van de onderzoekers eenmaal bij jou thuis langskomen om een en ander mondeling toe te lichten.

Fase 2: start juni 2018

In de tweede fase van het onderzoek plakken onderzoekers sensoren op je lippen en tong en plaatsen zij een echo-apparaat onder jouw kin. Hierna vragen ze je om een uur lang enkele woorden en zinnen voor te lezen met enkele pauzes tussendoor.

011-user-2
Spraakproblemen bij de ziekte van Parkinson-img

Wat heb ik er aan?

Je hebt zelf waarschijnlijk weinig aan dit onderzoek. Wel lever je met jouw deelname een waardevolle bijdrage aan de kennis over spraakproblemen bij parkinson. Deze kennis kan toekomstige patiënten helpen om duidelijk te blijven spreken en communiceren.

Shape
Spraakproblemen bij de ziekte van Parkinson-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

De Rijksuniversiteit Groningen is opzoek naar mensen met parkinson en mantelzorgers of naasten die willen deelnemen aan fase 2 van dit onderzoek. Om deel te kunnen nemen moet je woonachtig zijn in de provincie Groningen, Drenthe, Overijssel of Gelderland. Wanneer je parkinson hebt mag er daarnaast geen sprake zijn van een depressie, bijkomende neurocognitieve ziektes en/of DBS/duodopapomp. Geïnteresseerd? Meld je dan nu aan via de onderstaande button!
Deelnemen
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6 +31 24 361 4701