Actief Aanmelden is nu mogelijk

STEPWISE: Een app om meer te bewegen

  • Patiënten450

Wat houdt het project in?

Het doel van de STEPWISE studie is ervoor zorgen dat mensen met de ziekte van Parkinson meer gaan bewegen. Dit willen de onderzoekers bereiken met behulp van een motiverende app op de mobiele telefoon.

In eerdere fases van deze studie is de motiverende app samen met mensen met parkinson ontwikkeld en is de app door een kleine groep mensen met parkinson uitgetest. Het onderzoek bevindt zich nu in de laatste fase. In deze fase wordt gekeken of de app een grote groep mensen met de ziekte van Parkinson kan helpen om gedurende één jaar meer te bewegen.

081-layers

Waarom dit project?

Regelmatig sporten is voor iedereen goed voor de gezondheid. Dit geldt nog sterker voor mensen met de ziekte van Parkinson. Toch is het voor veel mensen moeilijk om bewegen voor een langere tijd vol te houden. Daarom kijken de onderzoekers van de STEPWISE studie of ze mensen met parkinson meer kunnen laten bewegen (wandelen) met behulp van een motiverende app op de mobiele telefoon. Dit project is een vervolg op de Park-in-Shape studie waaruit bleek dat mensen met parkinson baat hebben bij regelmatig sporten.

105-compact-disc
STEPWISE: Een app om meer te bewegen-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Voor dit onderzoek  zijn de onderzoekers op zoek naar mensen met parkinson die de motiverende app thuis gedurende één jaar willen gebruiken op hun eigen telefoon. Als je meedoet, krijg je een persoonlijk stappendoel op basis van het aantal stappen dat je gemiddeld per week zet. Dit aantal stappen wordt voorafgaand aan het onderzoek bepaald door een maand lang je lichamelijke activiteit te meten met je telefoon. Vervolgens motiveert de app jou een jaar lang om meer te wandelen. Jouw telefoon meet gedurende het onderzoek continu het aantal stappen dat je zet.

Naast het gebruik van de motiverende app, kom je als deelnemer twee keer naar het Radboudumc in Nijmegen. Deze bezoeken vinden plaats bij de start van het onderzoek en na afloop van het onderzoek. De bezoeken aan het Radboudumc duren ongeveer drie uur, waarin een aantal beweegtesten en vragenlijsten worden afgenomen. Ook vragen de onderzoekers je om na deze bezoeken thuis een aantal vragenlijsten in te vullen. Gedurende het onderzoek doe je elke drie maanden een aantal korte testjes op je telefoon met een andere app. Tot slot zullen een aantal deelnemers (niet allemaal) aansluitend aan de testen in het Radboudumc nog een fitheidstest doen. Deze fitheidstest duurt ongeveer één uur en wordt afgenomen in het Canisius Wilhelmina ziekenhuis in Nijmegen.

Klik hier voor meer informatie over de bescherming van jouw privacy binnen dit project.

011-user-2
STEPWISE: Een app om meer te bewegen-img

Wat heb ik er aan?

Als deelnemer aan de STEPWISE studie ervaar je hoe het is om door een app voor mensen met parkinson gemotiveerd te worden om meer te bewegen. De onderzoekers weten nog niet of de app je hierbij kan helpen. Door mee te doen, kunnen ze dit onderzoeken. En wie weet helpt de app je wel om meer te bewegen. Je reiskosten voor dit onderzoek worden vergoed.

De afbeelding hiernaast laat zien hoe de STEPWISE app eruit ziet. Klik hier om de afbeelding in het groot te bekijken. Met de chatfunctie kun je chatten met een virtuele coach, dit is dus niet live met een echt persoon.

024-like
STEPWISE: Een app om meer te bewegen-img

Kan ik meedoen?

Voor deze studie zijn de onderzoekers op zoek naar mensen met parkinson die in staat zijn zelfstandig te lopen zonder loophulpmiddel. Om mee te doen moet je in het bezit zijn van een smartphone (iPhone of Android).

Bij de aanmelding voor deze studie vragen we je om een aantal vragen in te vullen over jouw lichamelijke activiteit op dit moment. Dit kost een paar minuten, neem hier rustig de tijd voor.

Group
STEPWISE: Een app om meer te bewegen-img

Veelgestelde vragen

Heb je na het lezen van de informatie op deze projectpagina nog vragen over de STEPWISE studie? Bekijk dan de veelgestelde vragen. Je mag natuurlijk ook altijd contact met ParkinsonNEXT of het team van STEPWISE opnemen om je vraag te stellen.

Group 6
Fill 1
Shape

Meedoen?

Wil jij de STEPWISE app om meer te bewegen uittesten? Meld je dan nu aan!
Aanmelden STEPWISE
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6