Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Succesvolle testsessies met app voor spraakproblemen

21 september 2018

Afgelopen week hebben er in Arnhem en Zwolle twee succesvolle testsessies met de vernieuwde Voice Trainer app plaatsgevonden. Logopedisten en patiënten gingen samen aan de slag om de vernieuwde applicatie te bekijken en te testen. Op dinsdag 25 september vindt de terugkomdag plaats. Tijdens deze terugkomdag delen de logopedisten hun ervaringen met de vernieuwde Voice Trainer.

Testmiddag in Arnhem

Op dinsdag 11 september vond de eerste testmiddag plaats in het WTC in Arnhem. Het ParkinsonNEXT-team ging samen met de applicatieontwikkelaars van Elastique, logopedisten en patiënten aan de slag om kritisch te kijken naar de vernieuwde Voice Trainer. De middag bestond uit twee delen.

  • Tijdens het eerste deel werd de functionaliteit van de applicatie met logopedisten en patiënten getest.
  • Tijdens het tweede deel werd het dashboard besproken met de logopedisten. Via dit dashboard krijgt de logopedist inzicht in de prestaties van de patiënt.

Testmiddag in Zwolle

Twee dagen later vond de tweede testmiddag plaats in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Wederom werd door het ParkinsonNEXT-team, Elastique, logopedisten en patiënten kritisch en zorgvuldig naar de applicatie gekeken en bespraken zij hun bevindingen.

Resultaten

De resultaten van de testsessies en de ervaringen van de logopedisten en pa tiënten worden op dinsdag 25 september geëvalueerd tijdens de terugkomdag in het Radboudumc.

Meer informatie over de Voice Trainer app

De Voice Trainer is twee jaar geleden ontwikkeld voor mensen die slecht verstaanbaar zijn als gevolg van de ziekte van Parkinson. De app (voor Apple en Android) wordt ingezet tijdens de logopedische behandeling met de Pitch Limiting Voice Treatment (PLVT). Dit is een methode om verstaanbaarheidsproblemen bij parkinsonpatiënten effectief te behandelen.

De Voice Trainer is doorontwikkeld op basis van de ervaringen met de eerste versie. De nieuwe functionaliteiten zijn nog niet gebruikt door uiteindelijke gebruikers, namelijk patiënten en logopedisten. Om de app goed te laten werken is het erg belangrijk dat de gebruikersgroep deze goed test. Zo kunnen we fouten en onduidelijkheden repareren voordat de nieuwe versie algemeen beschikbaar komt.

Het afgelopen jaar zijn de iPhone/iPad en Android versie van de Voice Trainer doorontwikkeld. Zo kan de logopedist nu contact maken met de app van de patiënt en zien wat de prestaties van de patiënt zijn. Daarnaast kan er een keuze gemaakt worden uit vijf situatie-specifieke spraakprofielen (bijvoorbeeld voor tijdens tv-kijken of spreken in de auto). Verder kan de app rapporteren over de resultaten van de oefeningen die de patiënt heeft uitgevoerd.

Jordy van Langen
Jordy van Langen
Student-assistent ParkinsonNEXT