Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Surfen op de golven van de ziekte van Parkinson

21 mei 2021

Onderzoeker Ires Ghielen van de BEWARE studie promoveerde kort geleden op het onderwerp ‘wearing-off klachten bij de ziekte van Parkinson’. Wearing-off klachten zijn lichamelijke en psychische klachten die optreden wanneer parkinsonmedicatie uitgewerkt raakt. Op de website van de Parkinson Vereniging, partner van de BEWARE studie, is een handige en interessante samenvatting van het proefschrift van Ires te vinden.

Klik hier om naar de samenvatting te gaan

De BEWARE studie zoekt trouwens nog steeds deelnemers, ga naar de projectpagina voor meer informatie: www.parkinsonnext.nl/beware.

Voor mensen die niet werkzaam zijn in de onderzoekswereld zijn termen als promoveren en proefschrift misschien onbekend. Hieronder lichten we een aantal termen toe:

Promoveren
Promoveren is het behalen van een doctorstitel. De term promoveren wordt gebruikt voor zowel de promotieplechtigheid als voor het traject ernaar toe.

Promotor
Om te kunnen promoveren doet een onderzoeker wetenschappelijk onderzoek onder begeleiding van een hoogleraar die als promotor (begeleider van de promovendus in het onderzoek en het schrijven van het proefschrift) optreedt.

Proefschrift
Van het onderzoek doet een promovendus verslag in een boek. Dit boek noemen we het proefschrift of de dissertatie. Het proefschrift wordt beoordeeld door een manuscriptcommissie en wordt door de promovendus verdedigd tijdens de promotieplechtigheid. In een proefschrift worden vaak verschillende wetenschappelijke artikelen samengevoegd.

Doctorstitel
Zolang onderzoekers aan hun onderzoek en proefschrift werken zijn ze promovendus. Na de openbare verdediging van het proefschrift en het uitreiken van de bul mogen zij zich doctor noemen. Het behalen van de doctorstitel betekent dat ze klaar zijn voor een carrière in de wetenschap.

Bron: Radboud Universiteit, www.ru.nl/promovendi/promotiezaken/promoveren

Inge Ruitenberg
Inge Ruitenberg
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT