Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

TALISMAN-1 is klaar, TALISMAN-2 is van start

Project:
14 augustus 2023

Onlangs is het TALISMAN-2 project van start gegaan. In dit project van het Radboudumc wordt onderzocht wat de invloed is van hoogtetraining op parkinsonsymptomen, conditie en mogelijk beschermende stoffen in het bloed. 

Onderzoek in dieren laat zien dat hoogtetraining zorgt voor beschermende reacties in het lichaam die belangrijk zijn voor parkinson. Wie al langer bericht krijgt van ParkinsonNEXT weet misschien al dat dit project een vervolg is op TALISMAN-1, waarin ook gekeken werd naar de invloed van hoogtetraining op parkinson. Bij hoogtetraining krijgen deelnemers via een zuurstofmasker  lucht toegediend zoals de ijle lucht in hoge bergen. Het grootste verschil tussen de studies is dat de hoogtetrainingen bij TALISMAN-2 thuis plaatsvinden en drie keer per week worden uitgevoerd, zodat de onderzoekers beter naar de effecten van hoogtetraining na langere tijd kunnen kijken. Wil je meer weten en je aanmelden? Ga dan naar de projectpagina.

Resultaten TALISMAN-1

De TALISMAN-1 is inmiddels afgerond. Er zijn in totaal 96 geïnteresseerden die zich via ParkinsonNEXT hebben aangemeld. Hierdoor liepen de onderzoekers geen vertraging op in het uitvoeren van de studie.  Volgens de onderzoekers waren de deelnemers heel enthousiast over de studie, en misten ze de momenten waarop ze contact met de onderzoekers hadden na afloop.

Voor TALISMAN-1 kwamen deelnemers gedurende 3 maanden elke week naar het Radboudumc, om verschillende soorten hoogtetraining te testen. Voor en na elke hoogtetraining werden verschillende testen gedaan, en werd bloed afgenomen om te onderzoeken of beschermende stoffen vrijkwamen door de hoogtetraining. Volgens de onderzoekers was het een heel unieke studie: ze konden niet alleen voor de hele groep het gemiddelde effect van deze hoogtetraining bepalen, maar ook voor de individuele deelnemers. De deelnemers reageerden goed op de hoogtetraining en zagen uit naar de volgende metingen.

De onderzoekers hebben verschillende hoogtetrainingen uitgeprobeerd, en weten door TALISMAN-1 nu welke methode het beste lijkt te werken voor mensen met parkinson.

Belangrijkste resultaten

Uit de resultaten bleek dat een type hoogtetraining soms geen effect had. Volgens de onderzoekers kwam dit mogelijk omdat die soort hoogtetraining te stressvol was voor het lichaam.
De onderzoekers vonden dat hoogtetraining niet leidt tot méér bijwerkingen dan een controletraining, waarbij de deelnemers normale lucht inademden.

Volgens de onderzoekers zijn er voorzichtige positieve effecten te zien op de symptomen van parkinson bij één soort hoogtetraining. Op dit moment brengen ze de effecten voor de individuele deelnemers in kaart. De deelnemers aan TALISMAN-1 kregen al een unieke inzage in hun eigen studieresultaten: elke deelnemer ontving een persoonlijk rapport met hun belangrijkste resultaten, waarop veel positieve reacties volgden.

Al met al hebben onderzoekers van het Radboudumc dus voor het eerst onderzocht hoe mensen in verschillende fases van de ziekte van Parkinson reageren op verschillende soorten hoogtetrainingen. Nu zijn de onderzoekers bezig met de laatste analyses naar het effect op symptomen en beschermende stoffen in het bloed. Wil je meehelpen aan het vervolg van dit project? De inschrijvingen voor TALISMAN-2 zijn nu open! Via deze pagina vind je meer informatie en een aanmeldformulier.

 

 

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT