Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

TALISMAN-2: ‘Bijdragen aan onderzoek is geen kwestie van kunnen maar moeten’

6 november 2023

Het TALISMAN-2 onderzoek zoekt nog deelnemers! In dit project wordt onder leiding van professor Bas Bloem en onderzoeker Jules Janssen Daalen onderzocht wat de invloed is van het nabootsen van een verblijf op hoogte, zoals in de bergen, op parkinsonsymptomen en conditie. De metingen vinden bij deelnemers thuis plaats.

TALISMAN-2 is in september gestart en is goed op weg: de eerste 12 mensen zijn al gestart met het onderzoek naar de effecten van hoogtetraining in de thuissituatie. In dit nieuwsbericht vertelt deelnemer Kaja Jansen meer over haar ervaringen.

Kaja (54): ‘Voor mij is ‘bijdragen aan onderzoek in de strijd tegen parkinson’ geen kwestie van kunnen maar van moeten’. Ik kan het nu nog, ik kan het niet fout doen, het is zinvol, noodzakelijk en onwijs motiverend. Het TALISMAN-project is hier een perfect voorbeeld van.

‘Dit onderzoek naar de invloed van hoogtetraining op parkinsonsymptomen, conditie en beschermende stoffen in het bloed vind ik waanzinnig interessant. De apparatuur die gebruikt wordt om de hoogtetraining te doen is toevallig door mijn vorige werkgever ontwikkeld, heel toevallig!’

Hoogtetraining vanuit huis
Mensen die aan het onderzoek deelnemen, krijgen een hoogtetraining-apparaat thuis te leen. Het is ongeveer zo groot als een verhuisdoos en werkt automatisch. Via een masker adem je als TALISMAN-deelnemer lucht met minder zuurstof in. Een zuurstofsensor op je vinger wordt door de machine uitgelezen en zorgt voor extra veiligheid. Daarnaast druk je elke paar minuten op een veiligheidsknopje, om ervoor te zorgen dat je niet in slaap valt tijdens de sessie. De eerste keer dat je de hoogtetraining thuis uitvoert, is één van de onderzoekers bij je aanwezig om uitleg te geven en je te helpen.

Kaja: ‘Ik voelde me tijdens het meedoen een klein beetje lid van team TALISMAN-2. Tijdens het onderzoek zat ik gedurende vier weken, drie keer per week drie kwartier rustig en ontspannen in mijn luie stoel, ademend met een zuurstofmasker. Het onderzoek was ook prima te combineren met mijn werk.’

‘Sommige deelnemers krijgen in plaats van lucht met minder zuurstof, normale lucht. Zij zijn de controledeelnemers. Als deelnemer wist ik niet welke lucht ik kreeg, maar ik voelde me er goed bij en kon me goed inspannen. Ik vind het vooral fijn dat ik een zinvolle bijdrage heb geleverd aan onderzoek naar parkinson. Ik ben trots even deel te hebben mogen uitmaken van team TALISMAN-2!’

Wil je net als Kaja meedoen aan TALISMAN-2? Lees meer over het onderzoek, en meld je aan, via de projectpagina.

 

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT