Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

TALISMAN: Hersenen weerbaarder door ijle lucht

30 augustus 2022

De TALISMAN-studie zoekt nog deelnemers! In het TALISMAN-project wordt onderzocht of het nabootsen van een verblijf op hoogte symptomen van de ziekte van Parkinson kan verbeteren. Het onderzoek is in februari gestart. In dit bericht schrijft onderzoeker Jules Janssen Daalen over het project.

Er zijn nog geen behandelingen bekend die het verloop van de ziekte van Parkinson kunnen remmen, ondanks veel onderzoek naar nieuwe medicijnen. Daarom verkennen parkinsononderzoekers nieuwe mogelijkheden, en wordt er veel experimenteel onderzoek gedaan. Het TALISMAN-project is zo’n experimentele studie. In dit project wordt onderzocht of een lage zuurstofconcentratie (‘ijle lucht’) in staat is om de symptomen én het proces van parkinson te beïnvloeden, en welke gebeurtenissen in het lichaam daarbij betrokken zijn.

Onderzoeker Jules Janssen Daalen: “Het TALISMAN-onderzoek is gebaseerd op eerdere studies in mensen en dieren. Als de cellen in de hersenen kortdurend te maken krijgen met ijle lucht,  kunnen ze zich beter verdedigen tegen invloeden van buitenaf. In het geval van parkinson is zo’n invloed van buitenaf bijvoorbeeld een gifstof.”

Nieuwe therapie
Hoe zouden de studieresultaten kunnen leiden tot nieuwe doorbraken? “Uiteindelijk zouden de resultaten kunnen leiden tot nieuwe ingangen voor het ontwikkelen van medicijnen. De TALISMAN-studie wordt betaald door een Amerikaans goede doel, de Michael J. Fox Foundation, die probeert zo snel mogelijk tot een nieuwe parkinson-behandeling te komen.”

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de afdelingen Neurologie en Fysiologie van het Radboudumc. Het bestaat uit in totaal 10 ochtendbezoeken aan het Radboudumc. Zo’n ochtend bestaat uit verschillende hersentesten, zoals behendigheidstesten en balans- en looptesten, en de behandeling zelf. De behandeling bestaat uit het 45 minuten lang inademen van ijle lucht, in een comfortabele stoel. De onderzoekers nemen bloed af om meer te weten te komen over wat er in het lichaam gebeurt na het inademen van de ijle lucht.

Meedoen?
Inmiddels hebben 6 mensen de studie helemaal afgerond, en zijn er 7 deelnemers bezig met de studie.  “Doordat we steeds meer ervaring krijgen, kunnen we meer mensen per week aan TALISMAN laten deelnemen”, aldus Jules. “We zoeken daarom nog enkele deelnemers voor de laatste plekken in de studie. Alle mensen met parkinson die binnen anderhalf uur van Nijmegen wonen nodig ik graag uit voor een kort telefonisch gesprek, waarin we vrijblijvend de deelname aan de studie bespreken.

“Het belangrijkst is, is dat er geen aandoeningen aan hart of longen zijn of zijn geweest (zoals hartritmestoornissen) en u op een behandelochtend uw ochtendmedicatie voor de Parkinson zou kunnen overslaan. Of dat allemaal mogelijk is, bespreken we rustig samen. Ook het inplannen van de behandeldagen gebeurt zoals dat u het beste past. Zo is op vakantie gaan tijdens studiedeelname geen probleem!”

Wil je meedoen? Je kunt je aanmelden, en meer informatie vinden, op de projectpagina. Er zijn weer plekken vrijgekomen voor deelnemers die in oktober aan het TALISMAN-onderzoek kunnen starten!

 

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT