Actief Aanmelden is nu mogelijk

TALISMAN-1: Parkinsonsymptomen beïnvloeden door een verblijf op hoogte

  • Patiënten20
Startdatum: 2-2-2022
Einddatum: 1-1-2023

Wat houdt het project in?

In dit project wordt onderzocht of het nabootsen van een verblijf op hoogte, zoals in de bergen, invloed heeft op parkinsonsymptomen en hoe dat werkt. Via een zuurstofmasker krijgen deelnemers lucht toegediend zoals de ijle lucht in hoge bergen. Dit heet hoogtesimulatie.

Het idee is ontstaan doordat veel mensen met parkinson, waaronder acteur Michael J. Fox, minder last hebben van hun symptomen tijdens vakanties in de bergen. Ook heeft onderzoek al laten zien dat hoogtesimulatie zorgt voor beschermende reacties in het lichaam die voor parkinson belangrijk zijn.

Het project wordt uitgevoerd door de afdelingen neurologie en fysiologie van het Radboudumc onder leiding van hoogleraar neurologie Bas Bloem en gefinancierd door de Michael J. Fox Foundation. TALISMAN is de afkorting van de Engelse naam van het onderzoek. Een talisman is een voorwerp waarvan wordt geloofd dat het bescherming biedt tegen ziekte.

081-layers
TALISMAN-1: Parkinsonsymptomen beïnvloeden door een verblijf op hoogte-img

Waarom dit project?

Een van de belangrijkste behandelingen voor de ziekte van Parkinson is levodopa. Dit is een medicijn dat in de hersenen wordt omgezet in dopamine. Aan deze stof is een tekort in de hersenen van mensen met parkinson. Levodopa werkt vaak goed, maar heeft ook nadelen. Zo werkt levodopa niet voor alle mensen met parkinson, werkt het maar kort, moet het meerdere keren per dag worden ingenomen en zijn er soms vervelende bijwerkingen. Nieuwe behandelingen voor parkinsonsymptomen zouden daarom erg welkom zijn. In dit onderzoek wordt gekeken of hoogtesimulatie misschien zo’n nieuwe behandeling kan zijn.

105-compact-disc
TALISMAN-1: Parkinsonsymptomen beïnvloeden door een verblijf op hoogte-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Voordat je meedoet testen de onderzoekers je longfunctie, kijken ze hoe je reageert op ijle lucht, doen ze lichamelijk onderzoek en stellen ze je een aantal vragen. Als je mee kan doen, geef je thuis eerst een week lang één keer per dag een cijfer aan je parkinsonsymptomen.

Daarna bezoek je tien weken lang één keer per week het Radboudumc in Nijmegen voor de hoogtesimulatie. Je komt telkens in de ochtend naar het ziekenhuis. Het liefst zo vroeg mogelijk, omdat je de ochtenddosis van jouw parkinsonmedicatie die ochtend niet mag innemen. Elk bezoek doen de onderzoekers een aantal testen, nemen ze bloed af en geven ze je de hoogtesimulatie via een zuurstofmasker. Na ongeveer 2,5 uur kan je jouw medicijnen weer innemen en naar huis toe. Thuis vul je nog een paar vragenlijsten in.

Er zijn geen erge bijwerkingen bekend van hoogtesimulatie, maar tijdens en na de behandeling houden de onderzoekers je goed in de gaten.

011-user-2
TALISMAN-1: Parkinsonsymptomen beïnvloeden door een verblijf op hoogte-img

Wat heb ik er aan?

Deelname aan dit project levert je niet meteen iets op. Door mee te doen lever je wel een belangrijke bijdrage aan de zoektocht naar nieuwe behandelingen voor de ziekte van Parkinson. Je reiskosten worden vergoed.

024-like
TALISMAN-1: Parkinsonsymptomen beïnvloeden door een verblijf op hoogte-img

Kan ik meedoen?

De onderzoekers zijn op zoek naar mensen met de ziekte van Parkinson die op maximaal een uur reisafstand van Nijmegen wonen, en geen hart- of longproblemen hebben. Het maakt niet uit of je eerder een positieve ervaring van je symptomen op grote hoogte hebt gehad.

Om mee te doen moet het voor jou wel mogelijk zijn om de parkinsonmedicatie in de ochtend uit te stellen. Daarnaast moet je binnen anderhalf uur reizen van het Radboudumc af wonen, omdat je in totaal 11 keer in het Radboudumc verwacht wordt.

Group
Fill 1
Shape

Meedoen?

Heb jij parkinson en de mogelijke voordelen van een verblijf op hoogte al eens ervaren? Of weet je juist niet hoe jouw parkinsonsymptomen reageren op hoogte? Meld je dan nu aan om mee te doen aan de TALISMAN-studie!
Aanmelden TALISMAN-studie
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6