Actief Dit project/onderzoek is actief, maar aanmelden is niet meer mogelijk

TALISMAN-1: Parkinsonsymptomen beïnvloeden door een verblijf op hoogte

Startdatum: 2-2-2022

Wat houdt het project in?

In dit project wordt onderzocht wat voor lichamelijke reacties het nabootsen van een verblijf op hoogte, zoals in de bergen, invloed heeft op parkinsonsymptomen en hoe het lichaam daarop reageert. Via een zuurstofmasker krijgen deelnemers lucht toegediend zoals de ijle lucht in hoge bergen. Dit is een soort hoogtetraining, een activiteit die topsporters gebruiken om hun conditie te verbeteren.

Onderzoek heeft laten zien dat hoogtetraining zorgt voor beschermende reacties in het lichaam die belangrijk zijn voor parkinson. In dit extra deel van het TALISMAN-onderzoek vergelijken de onderzoekers bij mensen zónder de ziekte van Parkinson de lichamelijke reacties die ze eerder bij mensen met Parkinson hebben gemeten.

Het project wordt uitgevoerd door de afdelingen Neurologie en Fysiologie van het Radboudumc onder leiding van hoogleraar neurologie Bas Bloem en gefinancierd door de Michael J. Fox Foundation. TALISMAN is de afkorting van de Engelse naam van het onderzoek. Een talisman is een voorwerp waarvan wordt geloofd dat het bescherming biedt tegen ziekte.

De TALISMAN-1 studie is in 2022 afgerond. Op dit moment is de vervolgstudie bezig, TALISMAN-2. Lees meer informatie en meld je aan op de projectpagina.

081-layers
TALISMAN-1: Parkinsonsymptomen beïnvloeden door een verblijf op hoogte-img

Waarom dit project?

Een van de belangrijkste behandelingen voor de ziekte van Parkinson is levodopa. Dit is een medicijn dat in de hersenen wordt omgezet in dopamine. Aan deze stof is een tekort in de hersenen van mensen met parkinson. Levodopa werkt vaak goed, maar heeft ook nadelen. Zo werkt levodopa niet voor alle mensen met parkinson, werkt het maar kort, moet het meerdere keren per dag worden ingenomen en zijn er soms vervelende bijwerkingen. Nieuwe behandelingen voor parkinsonsymptomen zouden daarom erg welkom zijn. In dit onderzoek wordt gekeken of hoogtetraining misschien zo’n nieuwe behandeling kan zijn.

105-compact-disc
TALISMAN-1: Parkinsonsymptomen beïnvloeden door een verblijf op hoogte-img

Wat wordt er van mij verwacht?

De onderzoekers voeren tests uit bij mensen met de ziekte van Parkinson. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling Neurologie van het Radboudumc.

Als je wilt meedoen aan het onderzoek, wordt je gebeld door de onderzoeker. Samen vullen jullie dan een korte vragenlijst in over je medische geschiedenis. Als er geen bijzonderheden zijn, wordt er samen een ochtend of middag afgesproken waar de deelnemer naar het Radboudumc komt voor metingen.

Tijdens de meting krijgen deelnemers via een zuurstofmasker lucht toegediend die veel lijkt op de ijle lucht in de bergen. Ze zitten in een rustige stoel en worden in de gaten gehouden door de onderzoekers met meetapparaten. Om de reacties van het lichaam op het ademen van de ijle lucht nog beter bij te houden, krijgen deelnemers één prik in een slagader in de pols, zodat er enkele malen bloed kan worden afgenomen via een slangetje.

Er zijn geen erge bijwerkingen bekend van hoogtetraining, maar tijdens en na de behandeling houden de onderzoekers je goed in de gaten.

011-user-2
TALISMAN-1: Parkinsonsymptomen beïnvloeden door een verblijf op hoogte-img

Wat heb ik er aan?

Deelname aan dit project levert je niet meteen iets op. Door mee te doen lever je wel een belangrijke bijdrage aan de zoektocht naar nieuwe behandelingen voor de ziekte van Parkinson. Je reiskosten worden vergoed.

024-like
TALISMAN-1: Parkinsonsymptomen beïnvloeden door een verblijf op hoogte-img

Kan ik meedoen?

De onderzoekers zijn op zoek naar mensen tussen de 50 en 75 jaar zonder de ziekte van Parkinson, en zonder andere ziektes van de hersenen, ziektes of klachten van het hart, de conditie, longen of ademhaling (inclusief astma, COPD, hartfalen, slaapapneu).

Group
TALISMAN-1: Parkinsonsymptomen beïnvloeden door een verblijf op hoogte-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten! Op dit moment loopt de vervolgstudie, TALISMAN-2. Vind meer informatie en meld je aan op de projectpagina:
Aanmelden TALISMAN-2 studie
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6