Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Thuis sporten heeft positief effect voor mensen met parkinson

11 september 2019

In de Park-in-Shape studie hebben onderzoekers van het Radboudumc de effectiviteit van twee verschillende beweegprogramma’s onderzocht. Er deden 130 mensen met parkinson mee aan dit onderzoek. De resultaten laten zien dat regelmatig sporten een positief effect heeft op de motoriek van parkinsonpatiënten. De verbetering is vergelijkbaar met het effect van parkinsonmedicatie.

Ondanks dat sporten bekend staat als gezond vinden veel mensen het lastig om een sportprogramma voor lange tijd vol te houden. Dit geldt nog meer voor mensen met een chronische ziekte als parkinson, vanwege hun lichamelijke en geestelijke beperkingen. De Park-in-Shape studie onderzocht een vernieuwende oplossing voor deze uitdaging: een sportprogramma die je vanuit je eigen huis kunt volgen.

De Park-in-Shape studie

De deelnemers werden in twee groepen verdeeld. De ene groep deed alleen rek- en strekoefeningen (dit was de controlegroep), terwijl de andere groep een hometrainer in huis kreeg waarop de deelnemers minstens drie keer per week gedurende 30-45 minuten stevig moesten fietsen. De hometrainer had motiverende games, zodat het voor de deelnemers leuk en uitdagend bleef. De fietsers konden bijvoorbeeld tegen een eerdere prestatie van zichzelf racen – een ‘ghost rider’ – of tegen een groepje andere fietsers. De moeilijkheid van het spel werd aangepast aan de hartslag van de patiënt, zodat de uitdaging precies goed was. Bovendien werden de uitdagingen groter naarmate de deelnemers fitter werden.

Resultaten

Dankzij deze motiverende games fietsten de deelnemers trouw drie keer per week op de hometrainer. De fietsende patiënten hadden na de studie een betere conditie, wat veel voordelen heeft. Ook was de motoriek beter bij de fietsende groep: volgens de gouden standaard (de MDS-UPDRS score) scoorde de fietsende groep gemiddeld 4.2 punten lager dan de controlegroep die alleen rek- en strekoefeningen deed. Dit is een behoorlijk groot effect, wat vergelijkbaar is met dat van gebruikelijke parkinsonmedicatie. Onderzoeker Nicolien van der Kolk: “We waren blij verrast dat de mensen met parkinson het sporten zo goed volhielden. Bovendien was het gunstige effect op hun manier van bewegen nuttig. Een belangrijke aanvulling op de medicatie.”

Het feit dat al het sporten thuis plaatsvindt is een groot voordeel voor patiënten, en is goed voor de haalbaarheid van de behandeling. Hoofdonderzoeker prof. dr. Bas Bloem: “De betekenis van dit onderzoek is groot. Bij mensen met parkinson kunnen we nu gaan kijken of de ziekte ook afgeremd wordt door nog langduriger te fietsen.Voor patiënten met andere aandoeningen waarvoor sporten een gunstig effect kan hebben leent de door ons ontwikkelende exergaming’ aanpak zich ook goed.”

Door de uitgebreide media-aandacht hiervoor ontvingen wij veel vragen van parkinsonpatiënten over hoe ze de resultaten kunnen toepassen in hun eigen situatie. De antwoorden op de meest gestelde vragen vind je hier!

  • De onderzoekers schreven een wetenschappelijk artikel over de resultaten van de Park-in-Shape studie (dit artikel is in het Engels).
  • Ook de landelijke media besteedde aandacht aan deze studie. Lees hier het nieuwsbericht van de NOS.
  • Hoofdonderzoeker Bas Bloem en deelnemer Alex Hoogveldt werden geïnterviewd bij het NOS Radio 1 Journaal. Luister het fragment hier terug (in de uitzending van 06.00-07.00, het interview begint na 35 minuten).
Anoek van Rijn
Anoek van Rijn
Coördinator ParkinsonNEXT