Afgerond Dit project/onderzoek is afgerond

Trillende sokken voor mensen met parkinson

  • Patiënten40

Wat houdt het project in?

In dit project wordt onderzocht of trillende sokken bevriezen van het lopen bij mensen met de ziekte van Parkinson kunnen verminderen. De trillende sokken zijn een nieuw ontwikkeld hulpmiddel. Het zijn sokken die trillingen afgeven om een normaal loopritme te stimuleren. Het project is een samenwerking tussen Medisch Spectrum Twente en het Radboudumc.

Bekijk ook de video hiernaast voor meer informatie!

081-layers

Waarom is dit project belangrijk?

Een deel van de mensen met parkinson heeft last van bevriezen van lopen, waarbij ze tijdens het lopen soms plotseling het gevoel hebben vastgeplakt te zitten aan de vloer. Deze klacht wordt ook wel freezing genoemd.

Hulpmiddelen zoals een metronoom (een instrument dat met geluid een tempo aangeeft) of een rollator die strepen op de vloer projecteert, kunnen het lopen verbeteren en freezing verminderen. Het nadeel van deze hulpmiddelen is dat ze zichtbaar zijn voor de omgeving. Sommige mensen vinden dit vervelend. Uit een eerder onderzoek blijkt dat trillende sokken (die niet zichtbaar zijn voor de omgeving) misschien ook kunnen helpen bij freezing. In dit onderzoek wordt de werking van de trillende sokken onderzocht bij een grotere groep mensen met parkinson.

105-compact-disc
Trillende sokken voor mensen met parkinson-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Als je meedoet aan dit onderzoek kom je twee keer een ochtend naar het Medisch Spectrum Twente in Enschede of het Radboudumc in Nijmegen. Tijdens deze ochtenden wordt er een neurologisch onderzoek gedaan en doe je een aantal looptesten, met en zonder de trillende sokken. De looptesten worden gefilmd zodat het lopen na afloop door experts geanalyseerd kan worden. Ook draag je tijdens het lopen sensoren die je bewegingen registreren. Tijdens één ochtend neem je jouw parkinsonmedicatie (als je dit gebruikt) gewoon in. Voor de andere ochtend vragen de onderzoekers je om jouw parkinsonmedicatie 12 uur voor het onderzoek niet meer in te nemen.

Op de foto’s hiernaast zie je hoe meedoen aan het onderzoek eruit ziet. Boven zie je de sensoren die je tijdens het lopen allemaal draagt. Onder zie je de trillende sokken. Zoals je ziet zijn het nog geen echte sokken, dat komt doordat het een prototype is. Met behulp van dit onderzoek worden de sokken verder ontwikkeld.

011-user-2
Trillende sokken voor mensen met parkinson-img

Wat heb ik er aan?

Deelname aan dit project levert je niet meteen iets op. Door mee te doen draag je wel bij aan meer kennis over de behandeling van bevriezen van het lopen bij de ziekte van Parkinson.

Group

Kan ik meedoen?

De onderzoekers zoeken mensen met de ziekte van Parkinson die regelmatig last hebben van bevriezen van het lopen (meerdere keren per dag). Je kunt meedoen als je in de omgeving van Enschede of Nijmegen woont en bereid bent om voor de onderzoeken naar een van deze locaties te komen. Je reiskosten worden vergoed.

081-layers
Trillende sokken voor mensen met parkinson-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten!
Aanmelden trillende sokken
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6